Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poziv vladi fbih

OSCE o izboru Upravnog odbora RTV FBiH: Izabrati stručne, a ne političke kadrove

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Vlada FBiH dužna je osigurati da odabrani kandidati ispunjavaju najviše profesionalne, etičke i moralne standarde, da nisu članovi organa političkih stranaka, te da ne izražavaju ekstremističke stavove”

Odabir kandidata mora proisteći iz konkuretnog i transparentnog procesa, zasnovanog na vrednovanju stručne osposobljenosti, odgovoreno je Feni iz Misije OSCE-a u BiH na molbu za komentar procesa izbora članova Upravnog odbora RTV Federacije BiH.

Naglašavaju da je uspostava i očuvanje politički nezavisnog i finansijski stabilnog sistema javnog emitovanja nužna u cilju zaštite temeljnog prava na pristup informacijama i stvaranja zdravog medijskog okruženja. Oba cilja temelj su funkcionalnog i transparentnog demokratskog društva, ali i odraz vrijednosti OSCE-a.

-Nadležni organi na državnom nivou i nivou entiteta dužni ispuniti ovu obavezu, što obuhvata i odabir podesnih kandidata za nove članove Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH. Odabir kandidata mora proisteći iz konkuretnog i transparentnog procesa, zasnovanog na vrednovanju stručne osposobljenosti. Osim toga, Vlada FBiH dužna je osigurati da odabrani kandidati ispunjavaju najviše profesionalne, etičke i moralne standarde, da nisu članovi organa političkih stranaka, te da ne izražavaju ekstremističke stavove – kažu iz OSCE-a.

Konačno, postoji urgentna potreba za pronalaskom rješenja kojim bi se osiguralo dugoročno i predvidivo finansiranje svih javnih emitera u Bosni i Hercegovini.

-Time će biti ispunjena davno upućena zajednička preporuka Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava i predstavnika OSCE-a za slobodu medija – rečeno je Feni iz Misije OSCE-a.