Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OSA nije prekršila zakon, ima pravo na kontraobavještajne akcije

komisija – osa – sastanak4
FOTO: I. Kralj

Članovi Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa čelnicima OSA-e o pitanjima u vezi s predmetom pod kodnim nazivom “Ušće”, a nakon sastanka novinarima je potvrđeno da nije bilo prisluškivanja građana i funkcionera Republike Srbije.

Kako je pojašnjeno na toj sjednici utvrđeno je da je dokument koji je ‘procurio’ u javnost o aktivnostima i kontraobavještajnom djelovanju autentičan, a najavljeno je i provođenje istrage unutar OSA-e zbog ‘curenja’ povjerljivih dokumenata u javnost.

Predsjedavajući Komisije Nikola Špirić (SNSD) pojasnio je da je dokument “Dubinski prodor Ušće” originalan i da je zaveden u OSA-i, navodeći da se OSA ponašala u skladu sa zakonom kada je riječ o tom dokumentu, dodajući da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan zemlje po osnovu tog predmeta.

O sadržaju spornog dokumenta nije mogao govoriti sve dok se ne skine oznaka povjerljivosti te je dodao da nema dokumenata da su obavještajne službe Srbije prisluškivale građane BiH.

Član Komisije Darko Babalj (SDS) izuzetno važnim je nazvao činjenicu da je na današnjoj sjednici postignut jedinstven stav te da javnost BiH i Srbije može dobiti informaciju da nisu prisluškivani funkcioneri Srbije.

– Treba pitati onoga koji je dokumente s oznakom tajno objavio. S njim će se Komisija posebno baviti sljedeći put – poručio je, podsjećajući da OSA ima različitih dokumenata koji se vode pod kodnim oznakama “Ušće”, “Priliva”, “Lora” i drugi, ali to je rad Agencije koji on nema pravo komentirati, iako je siguran da OSA svoj posao radi u skladu sa zakonom.

Istaknuo je i da ima mnogo afera te izrazio nadu da političari zbog svoje promocije neće uzbunjivati građane regiona i iznositi informacije koje donose neizvjesnost.

I član Komisije Sadik Ahmetović (SDA) podsjeća da Agencija ima zakonsko pravo i obavezu da se bavi kontraobavještajnom djelatnošću, a u ovom slučaju, tvrdi, nema dvojbe da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Za njega ‘curenje’ dokumenta iz OSA-e ima obilježja krivičnih djela jer su najmanje tri zakona prekršena, a očekuje da će se Tužilaštvo BiH odrediti prema svima koji su na bilo koji način učestvovali u tome jer takva situacija može ugroziti sigurnost u BiH te zategnuti odnose među sigurnosnim agencijama.

– Vrlo je važno utvrditi odgovornost da se ovakvi i slični slučajevi više ne bi dešavali, da bi Agencija bila dobar partner svim obavještajnim agencijama u regionu – stav je Ahmetovića, koji smatra da je cilj ‘curenja’ informacija ili dezinformacija bio diskreditacija obavještajne službe.

I za člana Komisije Damira Bećirovića (DF) je ključno da je OSA radila u skladu sa zakonom te da nije bilo prisluškivana funkcionera u BiH niti u inostranstvu, te da je dogovoreno provođenje interne istrage o ‘curenju’ dokumenta i dodaje da će se Komisija izjasniti o tome da li je bilo kršenja Zakona o zaštiti tajnih podataka, ali smatra da će biti posla za Tužilaštvo BiH.

– Sužen je krug osoba, mali je broj osoba, koji su imali pristup dokumentu koji je bio u nastajanju. Otprilike se već zna ko su te osobe koje su prekršile nekoliko zakona – zaključio je on.

Nakon što je u medijima objavljen sporni dokument o praćenju i prisluškivanju zvaničnika Srbije, članovi ove komisije čiji je rad inače zatvoren za javnost, razmatrali su ovo pitanje jer je i članovima Komisije bila nepoznanica da li je objavljeni dokument autentičan ili ne te su zatražili očitovanje.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kazao je ranije da je 16. decembra dobio pošiljku s oznakom “Tajno”. Ona je upozoravala na zloupotrebe u OSA-i te je Stevandić zatražio od svih struktura vlasti da daju odgovore na to.

OSA