Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cjepkanje opozicije

Opoziciona borba u RS-u se potpuno raspala: Najveći razlog – sujeta!?

Banja Luka: Tisuće građana okupilo se protiv Dodika i krađe na izborima
06.10.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Banjoj Luci odrzan je prosvjed opozicije protiv, kako tvrde, kradje Milorada Dodika na ovogodisnjim Opcim izborima. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Analitičari ocjenjuju da se opoziciona borba raspala, bar kada je u pitanju trojac Trivić-Stanivuković-Vukanović

Iako se osipa članstvo iz opozicionih stranaka u RS-u i prelazi u Narodni front, opozicioni lideri tvrde da su partije stabilne i da ih ne ugrožava nova stranka Jelene Trivić.

Analitičari ocjenjuju da se opoziciona borba raspala, bar kada je u pitanju trojac Trivić-Stanivuković-Vukanović. Građani su podijeljenog stava, kada je u pitanju cjepkanje opozicije u RS-u.

Raspada li se PDP?

– Štitiću svoju stranku i svoje ljude ukoliko bi došlo do nemira, nerazumijevanja ili sukoba u redovima opozicije, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše novu stranku Jelene Trivić i prelazak članova PDP-a u Narodni front, među kojima i gotovo kompletan gradski odbor stranke u Trebinju.

Tvrdi da je poslanički klub PDP-a u Narodnoj skupštini stabilan i da svaka tenzija u opoziciji koristi.

– Ne želimo da koristeći nemir unutar opozicije ili pokušavajući da unutar grupacija ljudi, pojedinaca, stvaramo kratkotrajnu korist za sebe i usrećujemo režim, ističe Borenović.

I prvi čovjek SDS-a tvrdi da nema turbulencija u najvećoj opozicionoj stranci čiji članovi također prelaze u Narodni front. Jedan od njih je funkcioner SDS-a i bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

Cjepkanje opozicije

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Maja Stojić-Dragojević objavila je da je odbila poziv da se pridruži najmlađoj stranci u RS-u.

– Mislim da nije dobro cjepkanje opozicije na više različitih političkih partija. To vodi samo prelijevanju istih birača iz jedne u drugu političku opciju, smatra Milan Miličević, v. d. predsjednika SDS-a.

Lista za pravdu i red je isključiva – nema saradnje sa onima koji koketiraju sa režimom, aludirajući na dojučerašnjeg saborca, a današnjeg političkog rivala Draška Stanivukovića.

Borba se raspala

– Mi podržavamo sve stranke koje djeluju opoziciono nemamo ništa protiv formiranja Narodnog fronta Jelene Trivić, nadamo se da će ostati na opozicionom kursu. Nas naravno ničim ne ugrožava, kaže Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Očigledno je da se opoziciona borba raspala, ocjenjuje za BHRT politički analitičar Vojislav Savić.

– Neko se približio vlastima, neko se udaljio, a neko otišao u ekstreme, neko pravi medijski spektakl. Različiti politički profili i naravno da sujeta igra veliku ulogu. Jako ih je teško staviti u isti kalup i očigledno je da ne postoji zajednički sadržilac koji bi ih okupio na jednom mjestu, navodi Savić.

Nakon što je na Facebooku profilu saopštila da formira Narodni front, Trivić nije dala nijednu izjavu za medije. Na društvenim mrežama objavljuje fotografije sa članovima opozicionih stranaka koji prelaze u njenu stranku.