Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“On je sramota hrvatskog naroda”: Zatraženo da Kordić u zatvoru odsluži preostali dio kazne

kordić ahmići
Foto: ICTY/Pixsell

Povod je Kordićeva nedavna izjava: ” Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao – sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila“

Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži da osuđeni ratni zločinac Dario Kordić ponovno bude vraćen u zatvor i tamo odsluži onoliko vremena koliko mu je preostalo od sudski izrečene kazne.

Povod je Kordićeva nedavna izjava: ” Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao – sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila“.

Prekršio prijevremeno puštanje na slobodu

Udruženje žrtava navodi da je Kordić ovom izjavom prekršio prijevremeno puštanje na slobodu te se informacijom o toj izjavi obratilo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gracieli G. Santana.

– Imajući u vidu da je tadašnji predsjednik ICTY-a, svojom odlukom 24. maja 2014. godine, javnom i redigovanom verzijom odluke predsjednika o prijevremenom puštanju na slobodu Darija Kordića od 6. juna 2014., predmet BR. MICT-14-68-ES, objavljen 3. novembra 2014., pustio na prijevremenu slobodu Darija Kordića, smatramo da je prekršena i diskreditirana navedena odluka i da je Darijo Kordić ovom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY i austrijske vlasti gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina – navelo je Udruženje u pismu.

Kad osuđenik za najteže zločine izađe osam godina i četiri mjeseca ranije nego što iznosi izrečena kazna od 25 godina i onda nakon devet godina kaže da bi sve ponovio, on ne samo da se ismijava međunarodnoj pravdi, vrijeđa žrtve, ruši međunarodni pravni poredak, nego je spreman da počini novi zločin, navodi Udruženje također.

“To nije obična prijetnja”

– To nije obična prijetnja, to je utemeljena prijetnja jer Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Sanja Vlaisavljević, ministrica u Vladi Federacije BiH, podržavaju i afirmiraju ovog ratnog zločinca, o čemu kontinuirano obavještavamo međunarodnu zajednicu u BiH, koja ništa ne poduzima da bi zaustavila negaciju zločina i afirmaciju zločinaca, i to od najviših dužnosnika naše države BiH. Poštovana predsjednice, molimo Vas da iskoristite sve raspoložive mehanizme kako bi nas zaštitili i kako bi zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca. Danas dobijamo i otvorene prijetnje od Darija Kordića da bi sve ponovio. Molimo Vas da razmotrite mogućnost da se Odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3, za koju je prijevremeno oslobođen – citat je iz pisma čiji je potpisnik predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Organizacije civilnog društva: Kordić je sramota hrvatskog naroda

Aktivisti i aktivistkinje iz četiri organizacije civilnog društva u zajedničkoj izjavi za javnost ističu da su zgroženi snimkom na kojem ratni zločinac Dario Kordić kaže da bi ponovio sve ono što je činio tokom rata u Bosni i Hercegovini.

– Naime, na snimku koji je nastao na druženju, Dario Kordić je dao gotovo prijeteći odgovor na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske: „Je li vrijedilo zatvora i rata?“. „Rekao sam, sve bih ponovio! Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila“, odgovorio je Kordić – navode iz Centra za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb; Centra za građansku hrabrost, Zagreb; Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo i Ženske mreže Hrvatske.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kako dodaju, dokazao je da je Republika Hrvatska „rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a, te da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.“ Isti sud je ustanovio i presudio da su zločini u Ahmićima bili zločin protiv čovječnosti. Dario Kordić je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora. Oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Neprihvaljivo rehabilitiranje ratnih zločinaca

– Podsjećamo, u Ahmićima, a čije bi zločine Dario Kordić ponovio, ubijeno je 116 osoba. Od tog broja 32 su bile žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije mjesne džamije su uništene. Zločin je počinjen na svirep način, žrtve su spaljene. Među ubijenim su cijele obitelji. Tijela svih nestalih još uvijek nisu pronađena – dodaju iz ovih organizacija civilnog društva.

Napomenuli su da je neprihvaljivo rehabilitiranje ratnih zločinaca, te apelirali prema vlastima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, da ratni zločinci nisu heroji. Osuđivanje njihovih djela, napominju, naša je civilizacijska odrednica. Ne samo kao izraz poštovanja prema žrtvama iz prošlosti, nego i zbog našeg odnosa prema budućnosti.

– Pozivamo Grad Zagreb, da imenuje jedan trg po Ahmićkim žrtvama. Od Gradske skupštine – Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a kojem smo prijedlog predali u travnju ove godine, još uvijek nismo dobili odgovor. Međutim, gestama osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, naša inicijativa postaje još relevantnija. Samo sa trgom, gdje će se mlade generacije moći educirati o našoj tragičnoj prošlosti, Bosna i Hercegovina i Hrvatska mogu kročiti zajedno prema svjetlijoj budućnosti – navode u zajedničkoj izjavi Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb; Centar za građansku hrabrost, Zagreb; Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo i Ženska mreža Hrvatske, saopćeno je iz UDIK-a.