Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nekadašnji uposlenik tužilaštva bih

Okonačan dokazni postupak protiv Mustafe Vrapca

mustafa vrabac
FOTO: Screenshot/Društvene mreže
Mustafa Vrabac

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva zakazano je za 26. juli

Ulaganjem materijalnih dokaza optužbe i odbrane okonačan je dokazni postupak protiv Mustafe Vrapca, nekadašnjeg zaposlenika Državnog tužilaštva koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, te je početak iznošenja završnih riječi planiran za kraj jula.

Tužiteljica Bojana Jolović uložila je set od oko 60 dokaza, među kojima su ugovor o radu na neodređeno vrijeme, rješenje o prestanku radnog odnosa za optuženog, akti Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), naredbe Suda BiH o privremenom oduzimanju predmeta i pretresima.

Kao dokaz je uložen i novac oduzet od optuženog, odnosno 174 novčanice u apoenima od po 50 KM i 113 novčanica u apoenima od po 100 KM, a koji je operativni novac MUP-a Republike Srpske. U dokazni materijal je uložena i crna futrola sa značkom Tužilaštva i dvije iskaznice.

Snimak videonadzora iz prostorija Državnog tužilaštva

Među dokazima je i snimak videonadzora iz prostorija Državnog tužilaštva od 27. decembra 2022. godine.

– Jedini je Mustafa Vrabac bio u toj prostoriji i jedini je mogao ostvariti pozive u tom vremenskom periodu – rekla je tužiteljica Jolović, pojasnivši da je optuženi tad kontaktirao svjedoka Antu Antunovića, što se poklapa s dokazom Tužilaštva.

Predočen je i snimak videonadzora koji je po naredbi Suda BiH izuzet iz hotela “Swissotel”, na kojem se vidi kako optuženi Vrabac nosi kovertu u kojoj se nalazi označeni novac.

Odbrana nije prigovorila na materijalne dokaze Tužilaštva.

Vrabac se tereti da je od 7. februara 2019. do 11. jula 2022. u službenim prostorijama Tužilaštva BiH, u svojstvu rukovodioca Odsjeka za opće poslove, krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva koja služi kao dokaz da je osoba koja je ima ovlašteno službeno lice ove institucije.

U više navrata zahtijevao, a potom i zaprimio nagradu

Prema optužnici, Vrabac je od decembra 2022. do 9. januara 2023. godine, svjestan svojih protivpravnih radnji, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, u više navrata zahtijevao, a potom i zaprimio nagradu za sebe, kako bi korištenjem svog pretpostavljenog uticajnog položaja posredovao da službeno lice u Tužilaštvu ne izvrši službenu radnju.

Odbrana je uložila materijalne dokaze o ličnim prilikama optuženog.

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva zakazano je za 26. juli, javlja BIRN BiH.