Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povodom godišnjice genocida

Oglasio se Dodik: Bez obzira na razlike, moramo pokazati poštovanje prema bolu i patnji

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

“Kao što sam izrazio žaljenje za stradalim Srbima, iskazujem saosjećanje porodicama stradalih Bošnjaka”, napisao je predsjednik bh. entiteta RS

Predsjednik RS Milorad Dodik oglasio se povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, rekavši da “da ovaj dan treba biti obilježen u miru i dostojanstvu”.

Dodik je pozvao sve građane “da izbjegavaju bilo kakve provokacije i da se ponašaju odgovorno i s poštovanjem”.

-Prije nekoliko dana Srbi su dostojanstveno odali počast srpskim žrtvama u Podrinju. Danas se Bošnjaci sjećaju žrtava svog naroda i odaju im počast. Želim da se obratim ukupnoj javnosti i pozovem sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu.

Kao što sam izrazio žaljenje za stradalim Srbima, iskazujem saosjećanje porodicama stradalih Bošnjaka. Bez obzira na naše razlike, moramo pokazati poštovanje prema bolu i patnji koja je zadesila mnoge ljude svih nacija i vjera u BiH.

U Memorijalnom centru Potočari obilježava se 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine. U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 14 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora, uključujući i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine donio presudu prema kojoj je Vojska RS u julu 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, počinila genocid.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je 23. maja Rezoluciju, kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.