Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Landfill"

Oglasio se advokat Elmedina Volodera nakon hapšenja njegovog klijenta

Foto: Pixsell/Arhiv

“Voloder je danas rekao da smatra da ništa od toga što mu se stavlja na teret nije počinjeno”, rekao je Vila

Advokat Nermin Vila, odbrana bivšeg direktora Autocesta FBiH, smatra da će Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) predložiti pritvor, no da za tim nema potrebe, jer kako je shvatio istraga je skoro završena, dokumenti prikupljeni i da razloga za određivanjem mjere pritvora nema.

Također rekao je da od pet djela za koje su osumnjičeni danas uhapšeni u akciji Landfill njegov klijent se tereti za udruživanje i pomoć drugome za sticanje koristi. Voloder je na ispitivanju sve negirao. Pojasnio je Nermin Vila i o kojem dijelu dionice je riječ, prenosi N1.

“Radi se o nekoj deponiji u blizini Žepča i eksproprijaciji te zemlje gdje je Elmedin postupao isključivo kao direktor preduzeća koje je tada vodio. I ono što je njemu u statutu i prema aktima preduzeća obaveza. Prema onome što je nama danas rečeno, isključivo se radi o kupovini zemlje za deponiju i par stotina hiljada maraka je vrijednost zemlje. Naša odbrana će se temeljiti u pravcu koji to bude zahtijevala. Voloder je danas rekao da smatra da ništa od toga što mu se stavlja na teret nije počinjeno. Njegova je uloga tu tek na kraju kada donosi i potpisuje odluku koju je organ, uprava donijela”, pojasnio je Vila, advokat Elmedina Volodera.

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona proveli su danas operativnu akciju pod nazivom ‘Landfill’ zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela ‘Udruživanje radi činjenja krivičnih djela’. ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’, ‘Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne’, ‘Pranje novca’, ‘Pomaganje’”, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Podsjećamo, glavna meta bio je bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder koji je uhapšen zajedno sa svojim saradnicima Marijanom Nikolićem iz Žepča, Borisom Zekićem iz Orašja, Reufom Kadrićem zaposlenikom Autocesta FBiH te privatnikom iz Sarajeva Mustafom Musabegovićem.

Danas su policijski službenici pretresli stambene objekte svakog od osumnjičenog.

Iz FUP-a su naveli da će uhapšeni nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.