Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sistemska korupcija

Oglasila se SIPA o velikoj akciji na području KS: Pretresi u prostorijama Općine Trnovo

ibro berilo
FOTO: CIN
Ibro Berilo

Navedene aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” i “Pranje novca”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas provode operativnu akciju „Incitat“ u sklopu koje pretresaju poslovne, stambene objekte i pokretne stvari, na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo. Između ostalog u toku su pretresi prostorija opštine Trnovo i pravnog lica „LOK-PIL“ doo Sarajevo.

Navedene aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Četiri lica u sklopu ove operativne akcije su pod kontrolom policijskoh službenika SIPA dok se za jednim licem još uvijek traga, saopćeno je iz SIPA-e.

Među osumnjičenima su još i Adis Mulaosmanović, vlasnik firme Lok-pil d.o.o., Edina Džigal, Nermin Demirović (bivši direktor Sarajevo šuma) i Nađa Milišić, općinska službenica.

Tereti ih se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Nezvanično, jedan od osumnjičenih je i načelnik Trnova Ibro Berilo (SDA), a osim njega postoji još nekoliko meta akcije. Načelnik Trnova Ibro Berilo je prije nekoliko dana hospitaliziran na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Berilo je i na predstojećim izborima kandidat za načelnički mandat u Trnovu.