Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik RS nezadovoljan

Održano novo ročište Dodiku, zakazana još tri u septembru

milorad igor dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Na sljedećem ročištu svjedočiće svjedok Lukićeve odbrane Goran Bosančić, generalni sekretar NSRS i biće izneseni materijalni dokazi.

U Sudu BiH u Sarajevu danas je održano novo ročište kojim je nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Oni se terete za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

Danas je svjedočila i generalni sekretar predsjednika RS Јelena Pajić Baštinac. Ona je kazala da je Dodik bio dužan da potpiše ukaze o objavljivanju dva zakona, jer bi u protivnom odgovarao prema Ustavu.

Ona je navela da je potpisivanju ukaza prethodila široka rasparava u kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici na nivou BiH iz RS, pravni eksperti, profesori međunarodnog prava koji su analizirali sve aspekte i predložili predsjedniku da potpiše ukaze jer institit viskog predstavnika, sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, ne postoji i nije inkorporiran u ustavni sistem Republike Srpske, prenosi RTRS.

Sudija Sena Uzunović odredila je tri ročišta u spetembru, 11. 18. i 25. septembra, na šta je reagovala odbrana i Dodik jer smatraju da je to na štetu predizborne kampanje, zatraživši da se održi jedno ročište.

Na sljedećem ročištu svjedočiće svjedok Lukićeve odbrane Goran Bosančić, generalni sekretar NSRS i biće izneseni materijalni dokazi.