Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Sarajevu

Određen pritvor Berilu, Mulaosmanoviću i Milišić. Džigal određene mjere zabrane

Foto: Fena

Oni su uhapšeni u okviru akcije “Incitat” zbog sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenima Ibri Berilu, Nađi Milišić, Adisu Mulaosmanoviću, dok je Edini Džigal izrečene mjere zabrane.

Tužilaštvo KS je jučer u zahtjevu za određivanje pritvora navelo da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela dok je u odnosu na Berila i Milišić i zbog opasnosti da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Podsjetimo, gore navedeni su uhapšeni u okviru akcije “Incitat” zbog sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Berilo se branio šutnjom

Ibro Berilo se tokom ispitivanja na KCUS-u branio šutnjom u prisustvu svog advokata, saopćilo je Kantonalno tužiteljstvo KS.

Pored Berila uhapšeni su i Adis Mulaosmanović (vlasnik firme Lok-pil d.o.o.), Edina Džigal i Nađa Milišić (službenica Općine Trnovo).

Očekuje se i hapšenje Nermina Demirovića, bivšeg direktora Sarajevo šuma, koji je na putu van BiH.

Kako je ranije saopćeno iz SIPA-e, u sklopu operativne akcije “Incitat” pripadnici SIPA-e su izvršili privremenu obustavu transakcija u iznosu od 610.000 KM.

Mnoga krivična djela

Izvršeni su pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, a do sada je otkrivena i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, mobilni telefoni i računari.

Postupajući u predmetu policijski službenici SIPA su Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeli Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu te dopunu Izvještaja u okviru kojih su prijavljena četiri fizička i jedno pravno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Ibro Berilo je opet kandidat za načelnika Trnova na ovogodišnjim lokalnim izborima, no pitanje je da li će biti u utrci s obzirom na kriminalne radnje koje mu se sada stavljaju na teret.