Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zakazana glavna rasparava

Odbrana sudije Asmira Karića: “U Živinicama svaki sudija ima jednog bližnjeg srodnika u javnim institucijama”

sud u zivinicama
FOTO: Tuzlanski.ba
Sud u Živinicama

Supruga tuženog je uposlenica Javnog preduzeća “Šume Tuzlanskog kantona” te je najmanje hiljadu tužbi bilo predmet raspravljanja u ovom sudu

Glavna rasprava pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u postupku protiv sudije Općinskog suda u Živinicama Asmira Karića, koji se tereti da je propustio zatražiti izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, bit će održana 26. novembra, dogovoreno je na pripremnom ročištu.

Čitajući disciplinsku tužbu, disciplinska tužiteljica Emira Zulčić je navela da je tuženi Karić postupao u predmetu iako je znao da je njegova supruga uposlenica stranke u postupku, te da o tome treba obavijestiti predsjednika Suda.

Prema tužbi, Karić je postupao u predmetu i donio prvostepenu presudu, a ovakvo postupanje može izazvati sumnju u njegovu nepristrasnost kod posmatrača i javnosti. Dodala je da je on prekršio i Kodeks sudijske etike, te da nije pratio smjernice VSTV-a o sprečavanju sukoba interesa.

“U sudu u Živinicama svaki sudija ima jednog bližnjeg srodnika u javnim institucijama”

Punomoćnik tuženog Ivo Antić je kazao da osporava disciplinsku tužbu jer činjenice nisu tačno iznesene. Dodao je da se ovakvim strogim tumačenjem postiže suprotan efekat, te da se radi o manjem sudu u Živinicama u kojem svaki sudija ima jednog bližnjeg srodnika u javnim institucijama.

Kako je rekao, supruga tuženog je uposlenica Javnog preduzeća “Šume Tuzlanskog kantona” te je najmanje hiljadu tužbi bilo predmet raspravljanja u ovom sudu. Pojasnio je da je u Sudu zauzet nepisani stav da to nisu razlozi za izuzeće te da je tuženi doveden u situaciju da svakodnevno piše zahtjeve za izuzeće jer svaki dan dobije predmet koji se odnosi na ovo preduzeće.

Ured disciplinskog tužioca je na pripremnom ročištu predložio materijalne dokaze, među kojima pritužbu iz decembra 2022., dokaze o postupanju sudije u predmetu, ispis iz CMS-a, dnevne naredbe, presudu iz jula 2020. te informaciju predsjednika Općinskog suda u Živinicama. Ured je predložio i saslušanje aktuelne predsjednice Suda Mirjane Kulić na okolnost prakse i internih pravila.

Punomoćnik Antić je kazao da je Ured pokrenuo postupak na osnovu dokaza prikupljenih krivičnim djelom te dodao da se ne protive predloženim dokazima. On je za materijalne dokaze predložio rješenja po zahtjevima o izuzeću u deset predmeta, koje je donio Općinski sud te dodao kako je svaki put formirana Opća sjednica sudija kako bi se odlučilo po zahtjevu.

Predloženo saslušanje Ibrahima Bubića

“Vidljivo je da je Sud po zahtjevu svaki put donio istu odluku”, rekao je Antić te predložio saslušanje Ibrahima Bubića, tadašnjeg predsjednika Suda, te Sanela Bektića, punomoćnika koji je učestvovao u konkretnom predmetu.

Disciplinska tužiteljica Zulčić je u odnosu na predložene dokaze punomoćnika kazala da se radi o rješenjima koja su donesena nedavno, nakon podnošenja disciplinske tužbe, te da zbog toga nisu relevantna. Usprotivila se saslušanju svjedoka Bektića.

Predsjednica Komisije Aleksandra Obradović je rekla da se prihvataju svi predloženi dokazi i glavna rasprava je zakazana za 26. novembar.