Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od jula će moderna cesta povezivati Međunarodni aerodrom Sarajevo s centrom grada

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić obišli su danas gradilište “A transverzale” koja će Međunarodni aerodrom Sarajevo povezivati s centrom grada.

Načelnik Efendić je nakon obilaska izjavio da je 60 posto svih radova na “A transverzali” završeno i da bi saobraćajnica, po riječima izvođača radova, trebala biti puštena u promet u julu.

Precizirao je da je vrijednost radova 5,8 miliona KM, te da ih finansira Kanton Sarajevo i Općina Novi Grad putem Direkcije za puteve KS-a.

Efendić je rekao da će “A transverzala” biti jedna od najširih saobraćajnica u Sarajevu i da je ona posebno važna zbog prvog dojma o gradu za one koji dolaze s aerodroma.

Premijer Konaković je kazao da izgradnja dionice teče zadovoljavajućom dinamikom, što je značajno i s ekonomskog, ali i s aspekta rasterećenja postojeće saobraćajne infrastrukture.

Najavio je da bi u maju ove godine trebala biti nastavljena izgradnja “Južne longitudinale”, što uključuje i izgradnju velikog kružnog toka kod pekare “AS”.

Fišo je naglasio je da je vrlo zadovoljan onim što je dosad urađeno i da se nada da će i građani biti zadovoljni kada saobraćajnica bude izgrađena i puštena u promet.

Izvođač radova na “A transverzali” je Euro-Asfalt.