Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elektroprivreda BiH

Od danas skuplja struja u FBiH, evo za koliko će građanima u prosjeku računi biti veći

struja strujni sat brojilo
Foto: Pixsell/Arhiv

Pojavile su se informacije da je ovo tek početak niza poskupljenja električne energije

Električna energija od danas, 1. augusta, poskupljuje u domaćinstvima u dijelu bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, sukladno odluci koju je krajem juna donijela Federalna komisija za električnu energiju (FERK).

Direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić izjavio je ranije da će cijena struje biti viša za 10,04 posto, navodeći da je riječ o usklađivanju prodajne sa proizvodnom cijenom.

Buljubašić očekuje da za 85 posto potrošača povećanje iznosi oko 2,5 KM po računu.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević očekuje da će mjesečni računi domaćinstava biti uvećani za iznose do 10 KM.

-Nezahvalno je davati procjene, jer građani koriste različite uređaje – toplotne pumpe, invertere, obične klima-uređaje ili nemaju ništa, ali za one koji konstantno koriste klima-uređaje i imaju veće potrošače u kući mjesečni računi bit će veći do 15 KM. Zbog troškova grijanja to će povećati izdatke do 150 KM na godišnjem nivou, kaže Bečarević.

Osim Elektroprivrede, u Federaciji BiH djeluje i drugo javno preduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, koje nije najavilo poskupljenja struje.

Istovremeno će, kako je najavljeno krajem juna, struja poskupiti za 7,29 posto potrošačima iz kategorije “Ostala potrošnja” u koju, između ostalog, spadaju vrtići, javne kuhinje, te đački, studentski i starački domovi.

Prethodni pokušaj Elektroprivrede BiH da poveća cijenu električne energije je FERK odbio krajem aprila.

Tada je Elektroprivreda BiH predložila uvođenje tarifnog modela, što je FERK odbio, obrazloživši da nije u skladu sa propisima koji zabranjuje snabdijevačima električnom energijom da drastično mijenjaju cjene ovog energenta za krajnje kupce.

Tek početak?

Pojavile su se informacije da je ovo tek početak niza poskupljenja električne energije.

Naime, i Buljubašić je nedavno je kazao da je ovo prvi korak?!

-Da biste imali stabilni energetski sektor, vi morati imati stabilno preduzeće. Moramo imati finansijska sredstva da održavamo naše elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i to je ono što je u idućem razdoblju samo jedan korak i mi ćemo se truditi da ta naša proizvodna postrojenja budu maksimalno spremna i da odgovore zahtjevima naših krajnjih kupaca – kazao je Buljubašić.