Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bitka za rijeku

Gradnja HE na Uni nije službeno zaustavljena, nastavak radova blokiraju građani i aktivisti

Foto: Centar za životnu sredinu

Borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od bh. granice, traje dugo

Iako se danas u medijima pojavila informacija da su radovi na izgradnji HE na izvoru rijeke Une obustavljeni, stižu oprečne informacija. Bez obzira na mišljenje Hrvatskog ministarstva zaštite okoliša i turizma, prema tvrdnjama tamošnjih mještana i aktivista, radovi nisu prekinuti.

“Ministarstvo zaštite okoliša RH i zelene tranzicije provelo je sve aktivnosti iz svoje nadležnosti te utvrdilo kako u postupku ishođenja dozvola nisu u cjelosti poštovani propisi koji su bili na snazi, a koji se odnose ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu i ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš”, rečeno je za N1 iz ministarstva zaštite okoliša i turizma Hrvatske.

“Ministarstvo je informacije i potrebnu dokumentaciju dostavilo svim tijelima relevantnim za ovaj predmet, među ostalima i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske koji provodi inspekcijski nadzor”, dodali su.

Nakon što su brojni mediji prenijeli informaciju da je došlo do obustave radova na izgradnji male hidroelektrane (mHE) na Vrelu Une, prenosimo demant Udruge “Una” Srb.

“Radovi na izgradnji hidroelektrane nisu službeno zaustavljeni, mještani i aktivisti ih fizički blokiraju”

“Želimo vas obavijestiti da su se u nedavnom izvještavanju pojavile netočne informacije o stanju radova na rijeci Uni. Naime, radovi na izgradnji hidroelektrane nisu službeno zaustavljeni od strane nadležnih tijela. Iako su mještani i aktivisti fizički prisutni na terenu i blokiraju radove, to ne znači da su radovi službeno obustavljeni.

Također, informacija o obustavi radova koja se odnosila na prošli ponedjeljak nije predstavljala službeno zaustavljanje već privremeni povlačenje investitora pred prisutnim mještanima. Ministarstvo zaštite okoliša je ranije iznijelo stavove, ali radovi se i dalje nastavljaju.

Molimo sve medije da isprave ili povuku netočne članke kako bi se izbjegla zabuna među javnošću. Borba za očuvanje rijeke Une i dalje traje, a mi smo stalno prisutni na terenu s lokalnim stanovništvom. Konačnih rješenja još uvijek nema, a informacije u različitim grupama na društvenim mrežama mogu biti neprecizne.

Udruženje Una osigurava da su sve informacije koje pružamo medijima relevantne i točne, kako bi svi mogli biti u toku sa stvarnim stanjem na terenu.”

Borba traje danima

Inače, borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od bh. granice, trajala je već danima.

Građani i aktivisti iz BiH, Hrvatske i Srbije, ustali su protiv, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Evropi.