Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon pisanja Fokusa

Obustavljen projekat u BiH kojeg je finansirala Švicarska zbog sumnji u korupciju!

Nenad Nešić
FOTO: Pixsell
Nenad Nešić

U istraživačkim tekstovima ukazali smo na korupciju na relaciji pojedinaca iz Ministarstva sigurnosti, drugih institucija i ICMPD-a. Među prijavljenim osobama su ministar Nenad Nešić i pomoćnik Samir Rizvo

Serija istraživačkih tekstova Fokusa o koruptivnom djelovanju pojedinaca unutar Ministarstva sigurnosti BiH i to u mreži u kojoj su bili uključeni i pojedinci iz drugih bh. institucija, kao i međunarodnih organizacija, dovela je do toga da se za sada obustavi milionski projekat u našoj državi. Vrijedan je 1,35 miliona švicarskih franaka.

Riječ je o projektu unapređenja informacijskog sistema o migracijama (MIS) za jačanje upravljanja migracijama, azilom i granicom u Bosni i Hercegovini. Obustavljen je zbog sumnji u korupciju.

Dogovor s donatorom

Informaciju o tome da je ovaj projekat obustavljen potvrdio je za Fokus glasnogovornik Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) Bernhard Schragl. ICMPD je bio implementator ovog projekta koji je započet 2021. godine.

– Projekat je prekinut u dogovoru sa donatorom kako bi se sprovela objektivna istraga – naveo je Schragl za Fokus.

Podsjetimo, Fokus je krajem novembra otkrio aferu o malverzacijama kod provođenja projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca. Riječ je o projektu za kojeg je sredstva dala Evropska unija, a koji je usko vezan s navedenim projektom kojeg je finansirala Švicarska i koji je za sada obustavljen.

Predmet Tužilaštva BiH

Kako smo, također, objavili, Tužilaštvo BIH je formiralo predmet na osnovu akta u kojem se za zloupotebu položaja, između ostalih, prijavljuju ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i pomoćnik ministra Samir Rizvo. U krivičnoj prijavi su potvrđene informacije koje je objavio Fokus, a koje upućuju na favoriziranje firme Page iz Istočnog Sarajeva. Nju je osnovao Igor Golijanin, nekadašnji šef kabineta ministra sigurnosti dok je na ovoj funkciji bio Dragan Mektić. Kako nam je ranije Golijanin i sam potvrdio, on je u prijateljskim odnosima sa Rizvom.

U niz projekata vezanih za strance u našoj državi, uključena je i austrijska organizacija Međunarodni centar za migracijsku politiku (ICPMD). Iz ICPMD-a su za Fokus tada potvrdili informaciju da je Bekir Rizvo, sin Samira Rizve uposlen u ovoj organizaciji i to na poziciji projektnog asistenta. Inače, iz ove organizacije ranije su za naš portal potvrdili da je Samir Rizvo jedna od kontakt tačaka ICPMD-a u državnim institucijama, tako da osoblje ICPMD-a po raznim pitanjima kao i s projektima direktno radi s njim.

Kako je Fokus objavio u maju ove godine, direktor ICMPD-a Michael Spindelegger, inače bivši šef diplomatije Austrije, nakon navoda o korupciji pokrenuo je istragu u vlastitim redovima. Ova istraga je trajala sve do prije nekoliko dana, o čemu su nas obavijestili iz ICMPD-a.

Naveli su da je ova interna istraga pokrenuta kako bi se procijenila usklađenost implementacije projekta sa važećim pravilima i propisima i kako bi se identifikovale potencijalne nepravilnosti, nedolično ponašanje ili neefikasnost.

Interna istraga

-Istraga nije utvrdila očigledne nepravilnosti ili nedolično ponašanje. Međutim, utvrđena su otvorena pitanja u vezi sa mogućim sukobom interesa angažovanog eksternog stručnjaka. O mogućem postojanju ovakvog sukoba interesa razgovarano je između ICMPD-a, korisnika i donatora tokom realizacije projekta i odlučeno je da se nastavi implementacija projekta. Međutim, postojeće nedoumice donatora projekta nisu se mogle razbiti. Iako istraga nije pronašla dokaze o stvarnom sukobu interesa, donator smatra da su ove sumnje razumljive. Shodno tome, projekat je prekinut u dogovoru sa donatorom (Švicarska) – naveo je Schragl.

Istaknuo je da je imenovan novi regionalni menadžer ICMPD-a za Zapadni Balkan, a da je u međuvremenu jedan od članova osoblja ICMPD-a. (lokalni menadžer projekta) dao ostavku. S obzirom informaciju da je Spindelegger prethodno suspendovao dva uposlenika ICMPD-a u Sarajevu od kojih je jedan bio upravo sin Samira Rizve a drugi Asmir Kedić, pitali smo Schragla da nam otkrije o kome se radi. Međutim, on to nije učinio.

Napomenimo i to da se nakon pisanja Fokusa o malverzacijama u vezi sa EU projektom u cijelu priču uključio i Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) a o čemu je Fokus također izvijestio javnost.