Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blinkenov pomoćnik

O'Brien tvrdi da je Murphy lični predstavnik Bidena u BiH. Oglasio se i Dodik

James O'Brian i Michael Murphy
Foto: X
James O'Brian i Michael Murphy

James O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, dao je punu podršku ambasadoru SAD u Bosni i Hercegovini Michaelu Murphyju i aktivnostima koje vodi u toj zemlji.

“Poslјednjih sedmica vidјeli smo česte tvrdnje da američki ambasador u Sarajevu možda dјeluje po ličnom planu. Zapravo je sasvim suprotno. Ambasador Murphy, kao i svi američki ambasadori, lični je predstavnik predsјednika SAD-a”, napisao je O'Brien na društvenoj mreži X.

Dodao je da ambasador Murphy “ima puno povјerenje vlade SAD u izvršavanju svoje misije u BiH kako bi pomogao unaprијediti integraciju BiH u evroatlantske institucije, braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, te na suzbijanju antidejtonskih aktivnosti i borbi protiv korupcije”.

Dodikova reakcija

Ovakva reakcija iz Vašintona stigla je nakon što je predsјednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u više navrata optužio ambasadora Murphyja da “dјeluje privatno protiv njega i RS i da u BiH ne sprovodi zvaničnu politiku SAD-a”.

Potom je na X-u reagovao Dodik, koji je naveo da se nijedan ambasador u svetu ne ponaša kao Murphy.

“Oni koji su jučer umrli, nisu znali da predsјednika SAD ne interesuje šta se dešava u bilo kom dijelu svijeta, samo ga interesuje šta se dešava u Republici Srpskoj”, napisao je Dodik.

Dodao je da je “zamišljao da se predsјednik SAD svakodnevno susreće s važnim globalnim pitanjima, ali da ispada da se najmoćniji čovјek na svijetu jedino bavi zgradom Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), raspodelom budžeta RS, javnim nabavkama, diplomom Sabije (Izetbegović) i sličnim ’gorućim pitanjima’”.

“Tako ispada, ako je vјerovati O'Brienu koji je izjavio: ambasador Murphy, kao i svi američki ambasadori, lični je predstavnik predsјednika SAD… Ipak će biti da Murphyjevo ponašanje nema nikakve veze s predsјednikom SAD”, naveo je Dodik.

Optužio je ambasadora Murphyja da vodi svoj “lični rat”.

“Za svaki slučaj, uputiću pismo Biјeloj kući, da čujem kako oni gledaju na to kako Murphy predstavlja predsјednika SAD”, zaključio je Dodik.