Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo privrede HNK

Objekat zapečaćen, stizali prekršajni nalozi: Dokumentacija o kamenolomu u Jablanici

kamenolom donja jablanica odron poplava
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Ovim izvještajem Vlada ne tvrdi da na terenu nije bilo nezakonitih aktivnosti, što prepuštamo istražnim tijelima koja će utvrditi činjenično stanje, navodi se u saopćenju

Ministarstvo privrede Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dostavilo je cjelokupnu dokumentaciju o kamenolomu.

U skladu sa prethodnim zaduženjem predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marije Buhač, kao i današnjim Zaključkom sa vanrednog zasjedanja Vlade HNK, resorno je Ministarstvo privrede HNK-a iz svoje arhive povuklo cjelokupnu dokumentaciju vezanu za preduzeće Sani d.o.o. Jablanica.

Iz dokumentacije je vidljivo kako je naziv pravne osobe “Društvo za eksploatiranje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica”, registrirano pod djelatnošću 23.70 (rezanje, oblikovanje i obrada kamena). Društvo je od Vlade HNK u više navrata tražilo koncesiju za eksploatiranje kamena na području Donje Jablanice, što nikada nisu dobili.

Izlazeći po zapremljenim prijavama, kantonalni inspektori su u spomenutom razdoblju u više navrata, počevši od 2009. godine, obavili inspekcijske nadzore nad otvorenim kamenolomom, pritom izdavši niz naloga za provođenje naloženih mjera. Između ostalog, 2009. godine predmetnom je kamenolomu zabranjeno izvođenje radova da bi iste godine bilo obavljeno i pečaćenje objekta sa svim zatečenim sredstvima gradilišta. Godine 2011. kantonalni inspektori izdali su i prekršajni nalog za Sani d.o.o. Jablanica u iznosu od 5.000,00 KM kao i prekršajni nalog za odgovornu osobu u iznosu od 500,00 KM.

Posljednji inspekcijski nadzor, po Zaključku Vlade HNK, obavljen je u augustu 2021. godine, a u zapisniku o zatečenom stanju stoji slijedeće: “Nema prisutnog ljudstva ni strojeva, nema vidljivih znakova izvođenja radova. Primjetno nisko i srednje rastinje, ležište obraslo u većem dijelu vegetacijom, što upućuje da nije bilo promjena od zadnjeg nadzora odnosno nisu se izvodili bilo kakvi radovi.”

Društvo Sani d.o.o. Jablanica od Vlade HNK dobilo je, putem Ministarstva privrede, poticaj u iznosu od 14.000,00 KM za tehnološki razvoj i digitalizaciju. Bitno je naglasiti kako je poticaj dodijeljen za stvarnu registriranu djelatnost Društva koja ne obuhvaća eksploatiranje kamena.

-U arhivu Ministarstva, nakon 2021. godine nema zabilježena nijedna prijava za provođenje inspekcijskoga nadzora nad predmetnim kamenolom. Ističemo kako ovim izvještajem Vlada ne tvrdi da na terenu nije bilo nezakonitih aktivnosti, što prepuštamo istražnim tijelima koja će utvrditi činjenično stanje. Cjelokupna će dokumentacija istražnim tijelima biti dostupna kada ju zatraže, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Podsjećamo, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) formiralo je predmet u vezi kamenoloma u Donjoj Jablanici, nakon što je premijer Federacije BiH na press-konferenciji rekao da šteta u ne bi bila tako velika niti bi bilo toliko žrtava da se nije obrušio kamenolom, koji se nalazio na padini iznad ovog sela.