Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljeni identiteti uhapšenih zbog zločina u Omarskoj i Manjači

BiH

manjaca

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, u akciji policijskih djelatnika SIPA-e, rano jutros lišeni su slobode: Darko Mrđa, rođen 1967. godine u Zagrebu, nastanjen u Prijedoru, državljanin BiH, Radenko Marinović, rođen 15.12.1972. u Sanskom Mostu, nastanjen u Prijedoru, državljanin BiH i Milan Gavrilović, rođen 09.09.1958. u Hašanima, nastanjen u Prijedoru, državljanin BiH.

Četvrti osumnjičeni Zoran Babić Bakin, rođen 01.06.1968. u Prijedoru, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne na temelju pravomoćne presude za zločin na Korićanskim stijenama, te će tužitelju biti priveden iz ustanove u kojoj izdržava kaznu.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su tokom 1992. godine, na području Prijedora i okoline, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije CJB Prijedor, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, djelujući zajedno i pojedinačno, tokom augusta 1992. godine i transporta nezakonito zatočenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Manjača i Omarska, ispred navedenih logora i tokom transporta, pratili navedeni transport, te počinili ubojstva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatočenika, a pojedini osumnjičeni osobno i izravno, upotrebom hladnog i vatrenog oružja, nanosili ozljede i počinili ubistva žrtava.

Osumnjičeni Mrđa pod istragom je i zbog ubistva tri osobe bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sredice, u julu 1992. godine, kao i za odvođenje jednog civila iz mjesta Tukovi u nepoznatom pravcu od kada mu se gubi svaki trag.

Osumnjičeni su pod istragom zbog ubojstva najmanje 10 osoba, te mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja četiri nezakonito zatočene žrtve.

Oni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navedeni osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.