Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GSS Prenj

Objavljen video dramatičnog spašavanje čovjeka kod Konjica

spašavanje u buturović polju
FOTO: Screenshot

U ovom trenutku imamo 14 potvrđenih smrtnih slučajeva, odnosno 14 pronađenih tijela, nažalost s tendencijom povećanja tog ionako, tragičnog broja, izjavio je u petak u Mostaru Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a, istaknuvši da ima i puno prijavljenih nestalih osoba

Gorska služba spašavanja Prenj objavila je video na kojem se vidi kako u Butorović polju kod Konjica pokušavaju spasiti jednu osobu iz dramatičnih poplava.

Naime, ova osoba je bila zarobljena na ostrvu, a kako se vidi na snimku, pripadnici GSS-a Prenj pokušavaju muškarca prebaciti na sigurno i spasiti ga od bujičnih poplava.

Podsjećamo, kako je ranije potvrdio Darko Juka, portparol Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, pronađeno je 14 mrtvih tijela u poplavama, te je “jako puno unesrećenih” zbog poplava.

U ovom trenutku imamo 14 potvrđenih smrtnih slučajeva, odnosno 14 pronađenih tijela, nažalost s tendencijom povećanja tog ionako, tragičnog broja, izjavio je u petak u Mostaru Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a, istaknuvši da ima i puno prijavljenih nestalih osoba.

– Jako je puno unesrećenih, među njima i onih teže. Službe rade sve što mogu na terenu kako bi unesrećene izvukli do najbližih medicinskih ustanova. One koji su izgubili svoju imovinu i razdvojeni su od svojih najbližih, zbrinjava se kako se može i umije, po centrima u Jablanici i Konjicu – istaknuo je Juka, dodavši da je u Konjicu situacija sad malo stabilnija.

Rekao je i da se vozilo hitnih službi uspjelo probiti između Konjica i Jablanice te da je napravljen nekakav privremeni koridor da se može doći do ljudi.

Potpuno odsječeni od HNK-a i svijeta

U ovom trenutku najkritičnije je stanje na području Donje Jablanice, koja je fizički potpuno odsječena od HNK-a i svijeta. Riječ je o potpuno urušenim saobraćajnicama. Dakle, saobraćaj je u potpunosti prekinut, a unesrećene se izvlači čamcima koje su ustupile Oružane snage i spasilačke službe, naglasio je Juka.

– Imali smo dvije veoma kritične situacije s unesrećenim dječakom i trudnicom. Oboje su evakuirani u Južni logor, odnosno u Kantonalnu bolnicu dr. Safet Mujić Mostar. Dječak je stabilno, ali nažalost, beba je pri operativnom zahvatu podlegla, dok se majci bore za život – dodao je Juka.

Kako kaže, ozlijeđeni se prebacuju u bolnice u Konjicu i Mostaru.

Ne krećite na put prema Konjicu i Jablanici

Ponovio je da su sve raspoložive službe na terenu te da je premijerka HNK-a Marija Buhač alarmirala sve nivoe vlasti u BiH i u stalnoj je komunikaciji s njima.

Za kraj je ponovo apelirao na građane da ne kreću na put prema Konjicu i Jablanici.