Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba protiv sistema

Objavljen potresan film “Lista”, govori o jednom od gorućih problema u BiH

Foto: Screenshot/YouTube

Da je problem s nedostatkom citostatika gorući je i vijest iz aprila, kada je sarajevski klinički centar, najveća zdravstvena institucija u BiH u kojoj se dnevno liječi 550 oboljelih od karcinoma, objavio je da zbog nedostatka citostatika privremeno obustavlja terapije

Ove sedmice Udruženje “Renesansa” je objavilo tužnu vijest da je nakon borbe s karcinom preminula Nermina Muftić – Hodović, još jedna žrtva sistema i države koja oboljelima nije omogućila ono najosnovnije – lijekove!

“I mi kao i ti znamo da bi još dugo bila među nama da si pametni lijek dobila na vrijeme i da se moćnici nisu igrali Boga. Spavaj, lijepa naša Nerma, snom bez bola, trauma, iščekivanja, razočarenja i nadanja. Snivaj zajedno sa svim našim curama koje te čekaju visoko gore među zvijezdama”, napisali su u potresnon objavi.

Borba protiv države i sistema

Nermina je u BiH, nažalost, veliki broj. Prepuštene su same sebi, okupljaju se u udruženja jer nadaju se da će zajednički lakše dobiti životnu bitku. Jedno od takvih udruženja je upravo gore spomenuta “Renesansa”.

Kroz Udruženje je do sada prošlo preko šest hiljada članica, odnosno preko šest hiljada oboljelih žena.

-Pored problema koji imamo već godinama a to je problem sa Fondom solidarnosti, odnosno sa listama čekanja, odnosno kako to pacijenti s pravom nazivaju listama smrti, trenutno imamo i gorući problem sa deficitarnim citostaticima. Taj problem se ponavlja periodično svake godine, barem par puta godišnje, kazala je nedavno za Fokus Enida Glušac, predsjednica Udruženja Renesansa.

Da je problem s nedostatkom citostatika gorući je i vijest iz aprila, kada je sarajevski klinički centar, najveća zdravstvena institucija u BiH u kojoj se dnevno liječi 550 oboljelih od karcinoma, objavio je da zbog nedostatka citostatika privremeno obustavlja terapije.

Potresan film

O tom problemu, slobodno se može nazvati “gorućim”, jer doslovno se tiče života ljudi, govori i najnoviji 28-minutni dokumentarni film “Lista” u produkciji Al Jazeere Balkans.

Film bez naratora, u kojem priču upravo pričaju žene heroine, prepun je potresnih detalja koji pokazuju kako izgleda borba na život i smrt oboljelih protiv sistema i države koja ne želi i neće da im pomogne.

“Nemoj plakati, vidjet će te djeca”, je jedna od najpotresnijih rečenica u filmu i možda najbolje oslikava kroz šta te žene prolaze i kako izgleda njihova borba.

Film “Lista” možete pogledati u prilogu ispod: