Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potrebna pomoć

Obilježena 32. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u Kalinoviku

godišnjica ubistva civila u kalinoviku
FOTO: BIRN BiH

Do sada je ukupno presuđeno 93 godina zatvora za zločine u Kalinoviku

Više od 200 članova Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik “Istina-Kalinovik '92” danas je obilježilo 32. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u toj opštini.

Predsjednik udruženja Samir Vranović izjavio je za Fenu da im je cilj skrenuti pažnju javnosti na potrebnu pomoć u traženju nestalih, ali i Tužilaštva BiH kako bi pokrenulo istragu protiv odgovornih za neuklanjanje murala i spomenika Ratku Mladiću u Kalinoviku.

Dodao je da nailaze na velike opstrukcije u tom procesu od organa Opštine Kalinovik i da će nastaviti upozoravati sve relevantne institucije da to neće tolerisati.

Još uvijek traga za posmrtnim ostacima 42 ubijene osobe

Vranović je podsjetio da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 42 ubijene osobe, među kojima je i njegov otac, jer su premješteni iz primarne u sekundarnu grobnicu čija je lokacija još nepoznata.

Sud BiH pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku osudio je Ratka Bundala na 22, Neđu Zeljaju na 15, Đorđislava Aškrabu na sedam, Novicu Tripkovića na sedam godina, Slavka Lalovića na pet godina i Dalibora Krstovića na devet godina zatvorske kazne.

Do sada je ukupno presuđeno 93 godina zatvora za zločine u Kalinoviku.

Također, Haški tribunal (ICTY) je za zločine u Kalinoviku i Foči osudio Dragoslava Kunarca Žagu na 28 godina zatvora.