Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu i Varešu

Foto: FENA

Život u Stupnom Dolu danas ima drugu dimenziju, ali u duši onih koji su preživjeli strahote ostaje bolna praznina i teško breme. Molim dragog Boga da se nikada i nigdje ne ponovi ovakav zločin – zaključio je Lokmić.

Obilježena je 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu i Varešu, koji se dogodio 23. oktobra 1993. godine.

Ubijeno 38 civila

Toga dana, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane izvršili su strašan zločin, ubivši 38 civila, među kojima je bilo sedamnaest žena, petoro djece i veliki broj starijih osoba. U ovom zločinu spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija, a nekoliko osoba ubijeno je i u Varešu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U selu Stupni Do kod Vareša, obilježavanje ove tragične godišnjice okupilo je članove porodica žrtava, građane Vareša i brojne delegacije, uključujući i predstavnike iz vlada Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona.

Obilježavanju su uime Vlade Federacije BiH prisustvovali federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Počast ubijenim civilima odana je polaganjem cvijeća na spomen-česmi, a zatim je upriličen obilazak mezarja žrtava.

Program obilježavanja započeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega su čitana imena ubijenih. Veliki broj članova porodica žrtava i građana Stupnog Dola i Vareša prisjetio se svojih najmilijih.
Ministar Lokmić istakao je da ne postoje riječi koje bi mogle ublažiti bol i patnju porodica žrtava, naglasivši važnost sjećanja na prošlost.

Budućnost se može graditi samo na istini

Dolaskom na današnje obilježavanje kroz tišinu koja nas okružuje spoznajemo šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini. 31 godina nakon tih dešavanja, spremni smo jedni drugima pružiti ruku i krenuti dalje. Ne postoji opravdanje za zaborav, jer zaborav zločina rađa nove zločine – poručio je Lokmić.

Naglasio je da bi bilo ispravno da počinioci odgovaraju pred zakonom i da se pokaju za svoje zločine.
Budućnost se može graditi samo na istini – kazao je ministar Lokmić.

On je također istaknuo kako mnogi počinioci i dalje slobodno hodaju, iako su njihovi postupci nanijeli ogromnu bol nevinoj djeci i starijima.

Izrazio je nadu da se ovakvi zločini nikada više neće ponoviti te pozvao nadležne da ulože veće napore u izgradnju boljih uvjeta života za sve građane.

Život u Stupnom Dolu danas ima drugu dimenziju, ali u duši onih koji su preživjeli strahote ostaje bolna praznina i teško breme. Molim dragog Boga da se nikada i nigdje ne ponovi ovakav zločin – zaključio je Lokmić.

Ova komemoracija predstavlja trajno sjećanje na žrtve, ali i poziv na jedinstvo i izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.