Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Redovna sjednica

NSRS dala IRB ovlaštenja komercijalne banke, u raspravu upućen zakon o zastavi, grbu i himni

nsrs
Foto: NSRS/ Arhiva

Po hitnom postupku usvojene su zakonske izmjene o otpisu poreskih potraživanja, čime se rok za izmirenje duga uz otpis kamata produžuje do kraja ove godine

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine RS prekinuta je danas nakon usvajanja nekoliko akata, među kojima je i set zakona po kojima Investiciono-razvojna banka RS (IRB) može da obavlja unutrašnji platni promet i da prima depozite.

Zakoni su usvojeni sa 43 glasa od 59 prisutnih narodnih poslanika u skupštinskoj sali. Zakoni stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku RS“, ali da bi ove odredbe stupile na snagu IRB RS će morati dobiti odobrenje Centralne banke BiH.

Po hitnom postupku usvojene su zakonske izmjene o otpisu poreskih potraživanja, čime se rok za izmirenje duga uz otpis kamata produžuje do kraja ove godine.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o veterinarstvu usvojen je takođe po hitnom postupku, dok je u redovnoj proceduri usvojen Zakon o lovstvu.

Narodni poslanici RS usvojili su predloženi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima. Tim izmjenama je predviđeno da kombi koji je ustvari šalter banke, stigne do onih lokalnih zajednica koje imaju problem s nedostatkom bankarskih usluga. Šalter će pružati sve vrste usluga: isplate, uplate, transferi, a imaće i bankomat na kojem će se moći podizati novac.

Usvojen je i Zakon o geološkim istraživanjima na koji je uloženo mnoštvo amandmana, ali nijedan nije prihvaćen od Ministarstva energetike niti su podržani u NSRS tokom glasanja.

U formi nacrta usvojen je zakon o učeničkom standardu, te je upućen u javnu raspravu.

Na prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića usvojen je Nacrt zakona o upotrebi zastave, grba i himne sa 56 glasa i tri protiv. Takođe, zakon je upućen u javnu raspravu.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu sa Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Usvojeni su i izvještaji o radu i izvršenju budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu i o radu Agencije za visoko obrazovanje u 2023.

Nastavak sjednice zakazan je za utorak, 9. jula u 12 časova, a sat prije biće održana svečana sjednica na kojoj će se poslanicima obratiti predsjednica Parlamenta Srbije Ana Brnabić.