Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasenko Muharemagić

Novi sastav Antikorupcionog tima Vlade FBiH ulaže napore na iskorijenju korupcije

jasenko muharemagic
Foto: Fena

Antikorupcioni tim nedavno je održao svoju prvu sjednicu u novom sastavu na kojoj je razgovarano o idejama i planovima za buduće aktivnosti

Novi predsjednik Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH Jasenko Muharemagić potvrdio je Feni da su u više od stotinu federalnih institucija imenovane kontakt osobe, zadužene za koordinaciju borbe protiv korupcije, koje trenutno rade na sistemu prevencije korupcije i smanjenju rizika od ove pojave.

Tvrdi da u Federaciji funkcioniše sistem oduzimanja nezakonito stečene imovine, ali da bi borba protiv korupcije i rad na njenoj prevenciji bili uspješni, bitna je prije svega volja i odlučnost svih u sistemu a naročito je bitna politička volja.

-Antikorupcioni tim je u prethodnom periodu obavio niz aktivnosti i uspostavio određeni sistem rada kojim uspijeva da izvršava svoje obaveze. Kao primjer se može izdvojiti navedeno imenovanje kontakt osoba u svim federalnim institucijama koje su u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima prošli i stalno prolaze specijalizirane obuke kako bi bile spremne da rade na borbi protiv korupcije u institucijama iz kojih dolaze – kaže Muharemagić.

Kontakt osobe su te koje komuniciraju sa timom i prate donošenje i provedbu antikoruptivnih planova integriteta koje institucije donose prema posebnoj metodologiji.

-To su dokumenti koji su dizajnirani tako da identificiraju poslovne, pravne i druge poslove te detektuju koruptivne rizike, određuju nivo korupcije i planiraju sistemska rješenja na redukovanju opasnosti od korupcije – rekao je Muharemagić.

Na sjednici Vlade Federacije BiH on je imenovan na čelo tima, a novi članovi su: Marica Bulić, Fadil Mandal, Ivana Prvulović, Munib Isaković, Emir Bašić, Amel Topalović, Damir Šapina i Dijana Smailagić.

Njihova obaveza u narednom periodu bit će da realizuju aktivnosti i mjere koje Federacija treba da sprovede u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine za period 2024-2028. godine i pratećim Akcionim planom – dokumentima koje je donijelo Vijeće ministara BiH 18. juna.

-Uloga i zadatak tima je određena i ne podrazumijeva eksplicitno predlaganje zakonskih rješenja i mislim da to prevazilazi naše ovlasti. Svakako da možemo i trebamo razgovarati o unaprjeđenju normativnog okvira ali ipak ovlašteni predlagači zakona su Vlada i Parlament Federacije. Ipak, smatram da u Federaciji BiH postoji određeni zakonski okvir koji se odnosi na borbu protiv korupcije a koji je sasvim sigurno moguće unaprijediti. Prije svega, tu je Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine u FBiH koji je omogućio da se imovina stečena koruptivnim i drugim krivičnim djelima oduzme od njihovih počinilaca i taj sistem funkcioniše uz primjenu putem pravosudnih institucija i Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. S druge strane, također već deset godina imamo usvojen Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala ali koji se još uvijek nije počeo provoditi – istakao je Muharemagić.

Upravo je on jedan od aktera koji je radio na pripremi i donošenju Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, te se nada da će se njegova primjena razriješiti što je moguće prije, jer na osnovu toga trebaju biti formirani Posebni odjeli Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije.

-Ukoliko Antikorupcioni tim Vlade FBiH na bilo koji način bude uključen u te aktivnosti, odlukom Vlade FBiH, bit ćemo maksimalno posvećeni tom procesu jer zaista vjerujem da bi primjena ovog zakona donijela ozbiljne i vidljive rezultate u borbi protiv korupcije, ali i svih drugih vidova kriminala čijim procesuiranjem bi se trebali baviti pomenuti odjeli Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH – navodi.

Antikorupcioni tim nedavno je održao svoju prvu sjednicu u novom sastavu na kojoj je razgovarano o idejama i planovima za buduće aktivnosti. Osim toga, obzirom da je Misija OSCE-a u BiH partner u određenim aktivnostima tima, razmatran je i dogovoren nastavak te saradnje koja ima zajednički cilj.

-Obzirom na karakter korupcije i njen maligni uticaj na društvo, jedini pravi i ispravan način da se protiv nje borimo i da je sprečavamo je zajednička, sistemska i bliska saradnja ne samo Antikorupcionog tima i državne agencije nego i svih drugih institucija. Agencija za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH je u tom smislu jedna od najvažnijih karika u cijelom sistemu i svakako da nam kvalitetna saradnja predstavlja obavezu i obostrani interes – poručio je predsjednik tima, koji je formiran 2016. godine.

Od tada do danas njegov zadatak jeste preventivna i koordinacijska funkcija, najviše u pogledu provođenja i praćenja aktivnosti i mjera koje su predviđene strateškim dokumentima za borbu protiv korupcije i akcionim planovima i da o tome izvještava Vladu FBiH i Agenciju za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

-Korupcija kao pojava ima izuzetno negativan utjecaj na cjelokupno društvo i potrebno je da svi učinimo maksimalne napore da se protiv nje efikasno borimo. BiH je dostigla određeni nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije, međutim, u pogledu efikasnog i proaktivnog krivičnog gonjenja počinilaca koruptivnih radnji, kao i u pogledu snažnijih iskoraka na polju prevencije korupcije, kao preteči krivičnog gonjenja, potrebno je uložiti još dodatnih napora – izjavio je u razgovoru za Fenu Jasenko Muharemagić povodom imenovanja na čelo Antikoruptivnog tima Vlade FBiH.