Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spomenik prirode

Novi protest na vrelu rijeke Une, ponovo je došao i Darko Rundek

una protest
FOTO: Fena
Građani došli na lice mjesta

Zaštićeno kao hidrološki spomenik prirode

Na vrelu reke Une danas je održan još jedan protest protiv izgradnje mini-hidrocentrale, a poslanik u hrvatskom saboru (Možemo) pozvao je danas nadležne u Vladi Hrvatske da ponište koncesijski ugovor i da se lokacija na kojoj su počeli radovi vrati u stanje prije početka devastacije.

“Vrijeme je da Državni inspektorat i Vlada preuzmu odgovornost i trajno zaustave devastaciju izvora Une, a upitno je i zašto Ministarstvo zaštite okoline ne reaguje”, rekao je Živković u izjavi za Hinu.

Protesti za spas rijeke

Protest su ponovo organizovala udruženja Spasimo Unu i Balkanrivers kako bi se spriječila gradnja mini-hidroelektrane kojom se, kako su istakli, trajno uništava izvor ove rijeke.  

Na protestu se okupilo 50-ak protestanata među kojima je i pjevač Darko Rundek, koji je u petak, 2. avgusta na istome mjestu održao protestni koncert, ali i Patagonija iz Minhena, kao i građani i predstavnici brojnih ekoloških udruženja.  

Spomenik prirode

Inače, vrelo Une je zaštićeno kao hidrološki spomenik prirode.  

“Dobro je što radovi trenutno stoje, jutros nismo zatekli niti jednog radnika. Problem gradnje mini-hidroelektrane na Uni otvorio je brojna pitanja, a jedno od njih je vezano uz sistemsko izvlačenje energije iz prirode, od čega lokalna zajednica nema ništa, korist izvlače samo investitori”, istakao je Živković.  
Živković je takođe podsjetio da je Inspektorat prije sedam dana utvrdio da su lokacijska dozvola i izmjena i dopuna te dozvole izdate bez sprovedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode.  

Veći dio toka Une u Bosni i Hercegovini, istakao je, proglašen je nacionalni park, što dodatno naglašava važnost zaštite ovog područja. Vrelo Une zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode od 1968. godine, a danas i u sklopu mreže Natura 2000.