Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

republika srpska

Novi potrošači ne moraju plaćati dugove za struju prethodnika

Foto: Arhiv

Primjera radi, kod kupovine nekretnine, u slučaju da je postojao dug za struju, teret plaćanja padao je na novog vlasnika, što je mimo svih pravila i normi s obzirom na to da on taj dug nije napravio

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) krenula je po hitnom postupku u izmjene Opštih uslova za isporuku i snabdijevanje električnom energijom jer se ispostavilo da pojedine odredbe nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u RS i Zakonom o obligacionim odnosima.

Naime, prema Opštim uslovima iz 2022 godine, novi kupac električne energije bio je dužan izmiriti sve zatečene obaveze, odnosno dug koji je prouzrokovao prethodni krajnji kupac, koji je bio registrovan na tom mjernom mjestu, piše Capital.

Sličan problem i u Srbiji

Primjera radi, kod kupovine nekretnine, u slučaju da je postojao dug za struju, teret plaćanja padao je na novog vlasnika, što je mimo svih pravila i normi s obzirom na to da on taj dug nije napravio.

“Zbog toga je bilo potrebno po hitnom postupku izmijeniti član 49. stav 7. Opštih uslova koji uređuje predmetnu materiju”, navode u RERS-u.

Inače, slične probleme su imali i pojedini kupci u Srbiji, zbog čega je Vlada Srbije morala da interveniše u jesen prošle godine.

Naime, prema njihovoj uredbi, novi vlasnik je morao da donese dokaze o promjeni vlasništva na objektu i dokaz o plaćanju računa na ime obaveza. Tek nakon toga je mogao da zaključi ugovor o prodaji i ugovor o pristupu sistemu.

Međutim, izmjenama je definisano da neizmirene obaveze prethodnog vlasnika objekta ne mogu biti smetnja da novi vlasnik zaključi ugovor o snabdijevanju.