Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michael J. Murphy

Novi američki ambasador: Radit ćemo da BiH bude čvrsto usidrena u euroatlantsku zajednicu

murphy komsic (1)

Sjedinjene Američke Države nastavit će raditi sa vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u evroatlantsku zajednicu država

Michael J. Murphy danas je predao akreditive ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željku Komšiću, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom ceremonije, ambasador Murphy je kazao kako je sretan što će voditi poslove američke vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

”Sjedinjene Američke Države nastavit će raditi sa vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u euroatlantsku zajednicu država. Sjedinjene Države podržavaju očekivanja i želje svih građana Bosne i Hercegovine da njihovi izabrani lideri – na svim nivoima – rade na tome da obezbijede efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast, kao i kvalitetnije ekonomske prilike“, rekao je Murphy.

Dodao je i kako SAD podržava očekivanja građana u BiH da njihovi lideri svoje vrijeme i energiju usmjere na izgradnju svjetlije političke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine, uključujući promociju trajnog mira i istinskog pomirenja.

”Bit će mi zadovoljstvo raditi s vama i vašim kolegama u Predsjedništvu, kao i sa svim liderima u Bosni i Hercegovini na promociji reformi koje su ključne da bi Bosna i Hercegovina ostvarila svoj veliki potencijal”, kazao je Murphy.

Ambasador Murphy profesionalni je diplomata, jedan od viših zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova u rangu ministra savjetnika. U periodu između 2006. i 2009. godine bio je šef Političkog odjela u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Prije stupanja na dužnost u Bosni i Hercegovini, bio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju od juna 2018. do septembra 2021. godine, kada je bio zadužen za evropska sigurnosna pitanja što je uključivalo i odnose SAD-a sa NATO savezom i OSCE-om, te za arktička sigurnosna pitanja i bilateralne odnose SAD-a sa Danskom, Estonijom, Finskom, Islandom, Irskom, Latvijom, Litvanijom, Norveškom, Švedskom i Ujedinjenim Kraljevstvom, navedeno je u saopćenju Ambasade SAD-a u Sarajevu.