Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Želimo intenzivirati aktivnosti na izgradnji aerodroma u Bihaću

novalic usk

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom posjete Unsko-sanskom kantonu sastao sa privrednicima iz tog dijela Bosne i Hercegovine i razgovarao o tome kako se na njih reflektuju potezi Vlade Federacije BiH, te šta očekuju da Vlada FBiH uradi u narednim koracima, javlja Anadolu Agency (AA).

U sklopu posjete USK-a federalni premijer Fadil Novalić je obišao i Bihaćku pivovaru gdje se sastao sa Ademom Ibrahimpašićem vlasnikom i Edinom Ibrahimpašićem, generalnim direktorom Bihaćke pivovare, s kojima je razgovarao o akutnim temama koje muče njih kao privrednike i proizvođače, a koje su razmatrane u Vladi Federacije BiH.

“Radi se o porezima na dohodak i doprinose. Imamo situaciju da smo prije nešto više od godinu dana imali smanjenje neoporezive stope za topli obrok sa dva posto prosječne mjesečne plate na jedan posto što je automatski dovelo do smanjenja primanja radnika. Trebalo je istovremeno pratiti novi zakon o doprinosima i porezu na dohodak gdje bi se smanjile te stope i kompezirao taj neoporezivi dio u cilju naknade kompletnih primanja radnika koja su predmet oporezivanja ali da se te stope snize. Međutim, prošlo je tri godine od mandata ove Vlade i nismo uspjeli doći do tih novih zakona o doprinosima i dohocima, rekao je Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

Istakao je da su sa federalnim premijerom razgovarali i o zakonu o porezu na dobit koji je već dvije godine na snazi, a koji je ukinuo sve benefite firamama i proizvođačima od reinvestiranja i procenata izvoza to je sve anulirano.

“Tako faktički poticaji više i ne postoje u tom zakonu, a rečeno je da će se to nekim novim zakonomm kompezirati, što se još nije desilo. Također smo razgovarali o željeznicama i putnoj infrastrukturi što nas jako tišti i boli kao proizvođače, ta izoliranost našeg kantona. Govorili smo o prilikama koje smo imali za izvoz gdje smo nužno trebamo željeznicu zbog puno jeftinijeg transporta. Međutim, ni to se nije uspjelo realizirati pa smo i tu temu otvorili i uopće putne komunikacije brze ceste, a povodom izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje su nedavno usvojene. Premijer Novalić nam je odgovorno rekao da će ta priča biti završena najdalje za šest godina“, kaže Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

Premijer FBiH Fadil Novalić istako je kako se radi o strogo poslovnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu u okviru čega je iskoristio priliku da posjeti i Aerodorm Bihać kako bi se lično uvjerio u to kako teku infrastrukturni radovi na tom projektu.

Kako je istako, Vlada Federacije BiH na jučer održanoj sjednici je izdovojila dodatnih dva miliona konvertbilnih maraka za Aerodrom Bihać i tako u ovoj godinu ukupno u te svrhe dala četiri miliona konvertbilnih maraka. S tim izdvajanjima, kako je naglašeno, planira se nastaviti i iduće godine kako bi se intenzivirale aktivnosti na bihaćkom aerodromu koji je za Vladu Federacije BiH od izuzetnog značaja.

“Poučeni s onim što se zbiva na naša tri ostala aerodoma u Mostaru, Sarajevu i Tuzli koji je prije četiri godine imao 40.000 putnika, a sada ima 500.000 putnika što je prosto nevjerovatno kako taj trend raste. Stoga, kada gledamo na udaljenost između Sarajeva i Bihaća, kao racionalno rješenje se nameće upravo to zračno rješenje prometa, ali mi ne ciljamo samo na to. Mi ovdje ciljamo prije svega na turistički razvoj ovog prelijepog dijela Bosne i Hercegovine za koji postoji ogroman turistički interes, ali zbog daljine on još nije dostigao vrhunac”, naveo je Novalić.

Dakle, istakao je, to su razlozi zbog kojih Vlada FBiH želi intenzivirati gradnju aerodroma i on će, kako je rekao Novalić, realno kazano, za nekih dvije do tri godine biti završen što bi značilo svojevrsnu deblokadu ovog kantona.

“Drugi aspekt je dijaspora koju ima ova kantona, a koja je brojna i nalazi se po svim zemljama Evropske unije. Zbog toga Vlada Federacija s tim projektom ide i brže nego što su naše mogućnosti i nećemo odustati od toga.“, istako je premijer Novalić

Prema riječima Edina Sedića, direktora JP Aerodrom Bihać, dobar dio infrastrukturnih poslova je završen, a najvažniji dio za ljude koji rade na ovom projektu je studija izvodivosti i idejno rješenje koje su u pripremi i na osnovu kojih će se dobiti tačni podaci vezani za ukupnu vrijednost ovog projekta.

“Slijedeći korak kojeg želimo dogovoriti sa Vladom FBiH jeste izrada finansijske konstrukcije za završetak cijelokupnog projekta kako bi se ovaj projekat mogao završiti u jednom paketu umjesto da idemo stepen po stepen i iz godine u godinu. Čekamo određena sredstva jer to neće biti dovoljno da se projekat brzo završi. Ako uzmemo za primjer samo piste koje će koštati preko 10 miliona i ako budemo dobivali svake godine po dva miliona, to će se siguirno razvući u neki vremenski period koji sigurno nije finansijski, ni ekonomski niti na bilo koji način opravdan”, naveo je Sedić.

Pored toga, istakao je, javlja se i problem eksproporcijacije zemljišta jer postojeće od 26 hektara nije dovoljno.

“Gradsko vijeće Bihaća je jučer donijelo odluku o utvrđenju javnog interesa za širi obuhvat predmetnog područja, tako da ćemo ići na površinu od 100 hektara i to zahtjeva određena sredstva“, naveo je Edin Sedić, direktor JP Aerodrom Bihać.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako je ohrabren pristupom Vlade FBIH i premijera Novalića prema tom projektu, te da je zbog toga siguran kako će ovaj aerodrom biti izgrađen.

“Radimo bez neke pompe, lagano i strpljivo, malim koracima, a zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od Vlade BiH, stvoreni su uslovi da započnemo radove izgradnje mosta, asfaltiranja puta i ograđivanja aerodorma, te naručivanja izrade projekta koji treba početi da se radi. Dakle, aerodrom u Bihaću više nije fikcija već realna priča i da će biti završen“, naglasio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.