Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijerov "LIVE"

Novalić na Facebooku ustvrdio da nikad nismo imali veći ekonomski rast

New Project – 2022-01-30T213901.046

Kada je riječ o tunelu Hranjen rekao je gradnja nikada nije prestala

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH večeras je imao obraćanje uživo na Facebooku. Govorio je o porodiljskim naknadama, projektima, izgradnji tunela Hranjen…

– Budžet FBiH se formira u skladu s prihodima koji su ostvareni prošle i očekivanjima za ovu godinu i potrebama društva. Budžet FBiH je najveći ikada i iznosi 5,5 milijardi KM. Razlog zašto je tako veliki i ima puno razvojnih stavki je prije svega jako dobra prethodna godina u ekonomskom smislu. Ono što sada vidimo je najveći rast BDP-a, preko šest posto. Realno ekonomija FBiH nikada nije ovoliko proizvela roba i usluga, a budžet FBiH, kantona i općina nikada nisu imali ovakve prihode, tvrdi Novalić.

– Kako to da smo imali ovoliki ekonomski rast i izvoz? Odgovor leži u izuzetnoj žilavosti naših privrednih društava i fabrika. Na žilavosti naših ljudi i nesebičnoj velikoj pomoći s nivoa FBiH grantovima. A odgovor leži i u tome što su nam globalni tokovi išli u korist. Naša privreda dala najveći izvoz koji se dogodio od formiranja FBiH – tvrdi federalni premijer.

Novalić je rekao da će nastavljati povećati penzije u skladu s rastom BDP-om, a da minimalna penzija bude veća od minimalne plate. Kada je riječ o tunelu Hranjen rekao je da gradnja nikada nije prestala.

– Naišlo se na poteškoće koje su zbog sastava tla i vode usporile radove. Novim budžetom predviđeno je 45 miliona KM, odgovorio je Novalić na pitanje Šemsudina Turulje koje je na kraju svog pitanja, tako je pročitao Novalić, poručio da bi bio sretan da Novalić ostane još četiri godine premijer.

Novalić nije ulazio u detalje o tome ko je i za koliko novca projektovao tunel i kako se prilikom projektovanje i ispitivanja tla nije detektovao taj problem na trasi.

O problemima radnika Hidrogradnje pitala je izvjesna Tanja Mark (tako je Novalić pročitao) koji ne mogu riješiti penziono pitanje i uvezivanje staža, kazao je kako je to stvar suda i stečajnog upravitelja.

– Ne mogu da razumijem zbog čega se pet godina ta firma koja dobro radi ne proda i izmire obaveze prema radnicima. Jedino, sa svoje strane što je zabranjeno možemo uputiti u ime vas urgenciju sudu da se ubrza taj postupak – rekao je Novalić.

Kantona Sarajevo previše dao porodiljama?!

Na red je došla i porodiljska naknada u Kantonu Sarajevu (pitao je Muhamed Mujić) za koju je Novalić kazao da je “diskutabilan potez”.

– Zagreb ga je povukao prije i sve žene su pohrlile da se upišu u Zagreb, i 4 miliona se pretvorilo u 4 milijarde i morali su ga suspendirati. Isto se događa i Kantonu Sarajevo. I sada traže da se prebaci na FBiH. Ali to je nadležnost kantona. Mi smo uputili zakon o ovome u parlamentarnu proceduru i za dječiji doplatak prema kojem će djeca iz svih kantona imati ista primanja – rekao je premijer Novalić.

Dodao je da će doplatak od 60 KM primati 85.000 djece u FBiH. U njihovom zakonu je definirana porodiljna naknada od 300 KM.

– U našem zakonu za razliku od sarajevskih 1.000, kod nas je definirano 300 KM. I to su se svih 10 kantona složili kada smo pravili zakon i to je obaveza kantona. Ukoliko budu radili kantoni kao što rade dječiji doplatak neko 17 KM, neko 60 KM, a neko ništa. FBiH će povući i to na federalni nivo. Ali to tek predstoji da se diskutuje u Parlamentu FBiH – kazao je između ostalog Novalić.