Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbjegavanje sankcija

Nova poruka Ambasade SAD-a vlastima u RS-u

americka ambasada sarajevo
Foto: Screenshot/ YouTube

Objavili i prateći video u kojem su navedeni dokumenti na kojima su sankcije Dodiku te firmama, pojedincima i saradnicima koji su povezani s njim i njegovom porodicom, ali i koruptivnim aktivnostima

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini se još jednom oglasila i uputila direktne kritike prema vlastima entiteta Republika Srpska.

Ovaj put su komentirali namjere vlasti RS-a da Investiciono-razvojnu banku pretvore u komercijalnu banku.

U objavi ambasade se naglašava da navedena svrha Investiciono-razvojne banke RS-a uključuje pomoć porodicama u RS u kupovini domova i podršku vlasnicima malih preduzeća.

Zašto riskirati budućnost stanovnika RS-a

– Entitetska ministrica finansija Zora Vidović najavila je 4. jula planove za pretvaranje ove banke u komercijalnu banku za pomoć onima koji su stavljeni pod sankcije Sjedinjenih Država. Zašto riskirati budućnost stanovnika RS-a za dobrobit tako malog broja ljudi kako bi oni izbjegli sankcije? – upitali su iz ambasade SAD-a.

Uz to su dodali i već korišteni hashtag uz pitanje “Gdje je novac?” (#WhereIsTheMoney, engl.), koji se nalazio na kraju svake od prethodnih nekoliko objava.

Ispod su objavili i prateći video u kojem su navedeni dokumenti na kojima su sankcije Dodiku te firmama, pojedincima i saradnicima koji su povezani s njim i njegovom porodicom, ali i koruptivnim aktivnostima.

Ambasada SAD- je podsjetila i na taktike kojima se koriste firme sa crne liste navodeći tom prilikom da često restrukturiraju korporativno vlasništvo kako bi sakrile upletenost svojih porodica.

Peti put postavljaju isto pitanje

Ovo je već peti put da Ambasada SAD-a postavlja ovo pitanje nakon što su na crnoj listi završile kompanije povezane sa porodicom Dodik.

Sedam kompanija završilo je na crnoj listi, uključujući Prointer odnosno Infinity grupu, kao i UNA televizija koja se trenutno nalazi u procesu gašenja zbog sankcija.