Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavili demant

Njemačka televizija objavila izjavu Bradare, brzo su reagovali kad su shvatili da je neistinita

lidija bradara
FOTO: Fena

Naime, odgovarajući na pitanje novinara ARD-a Bradara je samouvjereno izjavila kako za zločine nad Hrvatima sela Trusina kod Konjica niko nije odgovarao

Njemački javni TV servis ARD objavio je reportažu o zločinima u Ahmićima i Trusini, a iskoristili su i izjavu predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare.

Međutim, kad su, nakon mnogih poruka koje su dobili, shvatili da je Bradara izrekla apsolutnu neistinu, sami su demantovali objavu.

Naime, odgovarajući na pitanje novinara ARD-a Bradara je samouvjereno izjavila kako za zločine nad Hrvatima sela Trusina kod Konjica niko nije odgovarao.

“Istog dana kada se desio masakr u Ahmićima, desio se masakr i u Trusini za kojeg nažalost niko nikada nije procesuiran”, ustvrdila je Bradara.

ARD je potom reagirao na Twitteru:

“Nakon što nam je iz više izvora skrenuta pažnja, istina je da smo trebali reći da je osam pripadnika Armije RBiH osuđeno zbog masakra u Trusini. Dakle, izjava Bradare je netačna”, stoji u demantu koji je ARD objavio.

Za zločine u Trusini Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

ARD je podsjetio i na to da se upravo Bradara prije nekoliko godina fotografisala na druženju sa vrhom HDZ-a povodom dočeka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. Kordića je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr u Ahmićima.