Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nisu zabilježeni ulasci izbjeglica u BiH

izbjeglice5555

Služba za poslove sa strancima BiH kontinuirano prati situaciju u vezi s kretanjem izbjeglica iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih zemalja i za sada, prema informacijama s terena, nisu registrirani slučajevi ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je Feni kazao zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam, izbjeglička ruta trenutno ide preko Republike Hrvatske, koja je već primila više od 5.000 izbjeglica.

Na upit o eventualnoj mogućnosti da izbjeglički talas zahvati i BiH, Nizam je naveo da o tome ne želi spekulirati, te da bi eventualna promjena izbjegličke rute mogla uslijediti ukoliko Hrvatska zatvori svoju granicu.

– Sve što bih u ovom trenutku rekao bile bi spekulacije i treba sačekati da se vidi kakav će biti daljnji razvoj situacije, odnosno kako će se izbjeglički val kretati i da li će uopće ići prema BiH – pojasnio je.

Inspektori Službe za poslove sa strancima angažirani su u punom kapacitetu u sklopu odgovarajućih aktivnosti na terenu, a ova služba u koordinaciji s drugim nadležnim institucijama čini sve što je u njenoj moći da što spremnije odgovori na izazove u vezi s “izbjegličkom krizom”.

Inače, Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo Informaciju o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s izbjegličkom krizom u regiji i Evropskoj uniji. Uz ovu informaciju usvojen je i Plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje prilivom migranata i izbjeglica u BiH.