Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nabavka licenci

Nikšićeva Vlada dodijelila ugovor firmi jednog od osnivača SNSD-a

Foto: Vlada FBiH

Radi se o firmi koja često dobiva na tenderima i još češće je, kao i u ovom slučaju, jedini ponuđač. Vlada FBiH je u junu poništila isti ovaj tender

Vlada FBiH, preciznije sekretar Edita Kalajdžić, donijela je odluku kojom je za javnu nabavku licence za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade odabran ponuđač Lanaco d.o.o. Banja Luka s ponudom od 85.400 KM (bez PDV-a).

Prema navodima iz odluke, Lanaco koji je u vlasništvu Nebojše Ninića ujedno je bila i jedina firma koja je dostavila ponudu, a 30 ih je preuzelo dokumentaciju. Jedina Lanacova ponuda koja je dostavljena, ujedno je i prihvaćena. U odluci se navodi da je stalna komisija za provođenje postupaka javne nabavke roba usluga i radova preporučila da se za najpovoljnijeg ponuđača izabere Lanaco.

Prema pisanju niza medija u proteklim godinama vlasnik firme Lanaco ujedno je i osnivač SNSD-a, a jednako kao i Prointer i Sirius, firme bliske porodici Dodik, koje su kao takve stavljene na američku crnu listu, Lanaco je često pobjeđivao na tenderima, posebno u RS.

Sumnjivi tenderi u 2024.

Specijalizirani portal Pratimotendere.ba otkrio je samo tokom ove godine četiri sumnjiva tendera na kojima je Lanaco bio ujedno i jedini ponuđač, baš kao i sada na tenderu Vlade FBiH.

Tako, naprimjer, i u februaru na tenderu Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine za nabavku računara i računarske opreme. Prema navodima ovog portala, plan nabavki je naknadno mijenjan s ciljem povećanja procijenjene vrijednosti nabavke, dok je tehnička specifikacija u tenderskoj dokumentaciji ukazivala na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u martu, prema pisanju Capitala, kompaniji „Lanaco“ posao vrijedan milion i po maraka i to za nadogradnju poreskog informacionog sistema. Lanaco je opet bio jedini ponuđač.

Odluke Novalićeve vlade

Također, bili su i jedini ponuđač koji je pobijedio na tenderu za nabavku opreme za unaprijeđenje IT sigurnosti Fonda zdravstvenog osiguranja RS, vrijednog 316.000 KM.

No, nije ovo prvi put da Vlada FBiH Nermina Nikšića bira firmu Lanaco za nabavku licence. Učinila je to, prema podacima Portala javnih nabavki i 27. oktobra, 2023. a tada je visina ugovora bila 93.000 KM (bez PDV-a).

I Vlada FBIH na čelu s Fadilom Novalićem dodijeljivala je firmi Lanaco ugovora za nabavka licenci i to u januaru 2023., te u decembru 2021. godine.

Zanimljivo, 10. juna Vlada FBiH je poništila ovu posljednju nabavku. Dobila je dvije ponuda, ali im je, ističe se, nijedna nije bila prihvatljiva.