Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: SDP će uvijek biti brana politici daljnjih podjela

BiH

niksic del vecio 1

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u nastupnu posjetu je primio Ivana Del Vechia, ambasadora Republike Hrvatske u našoj zemlji, koji je Nikšiću čestitao na direktnom izboru za predsjednika SDP BiH.

Ambasador Del Vechio je na sastanku upoznat sa trenutnom političkom situacijom u BiH i podcrtao opredjeljenost Hrvatske za daljne dobrosusjedske odnose sa našom zemljom, bilo da se radi o ekonomskim ili političkim odnosima.

Predsjednik Nikšić je ambasadoru iskazao zabrinutost zbog trenutnog katastrofalnog stanja kada je u pitanju bh. vlast i bezidejnosti koja vlada među onima koji čine vladajuću koaliciju, te naglasio da će poseban fokus SDP-a biti davanje prijedloga za rješavanje ključnih problema svih građana naše zemlje.

Nikšić je podsjetio da se vlast u BiH, prema Ustavu i zakonima ove države, formira prema principu građanskog legitimiteta, a ne legitimiteta naroda, i da je to ustavni fakt koji nikakav politički dogovor ne može promjeniti.

„Interes bh. građana je da ima stabilnu vlast. Kao opoziciona partija, SDP podržava svaki politički dogovor koji će rezultirati formiranjem stabilne vlasti. Dakle, mi se nadamo da će izborni pobjednici godinu nakon izbora makar formirati stabilnu vlast, ali ćemo mi uvijek biti brana politici daljnjih podjela BiH“, rekao je Nikšić, koji je na kraju sastanka ambasadora Del Vechia upoznao sa daljim aktivnostima kada je SDP u pitanju, posebno namjerom jačanja SDP-a na području Republike Srpske i zapadne Hercegovine.