Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U sjedištu Vlade FBiH

Nikšić i Sattler: Finansijska i ekspertska pomoć EU od krucijalne važnosti

niksic sattler
Foto: Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

Ambasador Sattler čestitao je premijeru Nikšiću na izboru nove Vlade Federacije BiH, te pružio podršku Evropske unije njenom radu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u našoj zemlji Johannom Sattlerom. Tokom susreta, kojem je prisustvovala i šefica političkog odjela u Delegaciji EU Elisabet Tomašinec, razgovarano je o prioritetima i strateškim opredjeljenjima nove Vlade Federacije BiH.

Premijer Nikšić je istakao neophodnost dinamiziranja aktivnosti Vlade Federacije BiH u brojnim oblastima, ekonomskim, socijalnim, te ubrzanja započetih energetskih i infrastrukturnih projekata. U tom kontekstu, naglasio je premijer Nikšić, finansijska i ekspertska pomoć EU, bit će od krucijalne važnosti.

niksic sattler
Foto: Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

Ambasador Sattler čestitao je premijeru Nikšiću na izboru nove Vlade Federacije BiH, te pružio podršku Evropske unije njenom radu.

Naglasio je nekoliko oblasti koje će biti od izuzetne važnosti, a što se prije svega odnosi na oblast energetike i proces njene tranzicije, stvaranje pretpostavki za značajnije javno-privatno partnerstvo, te borbu protiv korupcije koju trebaju pratiti urgentne pravne i institucionalne pretpostavke.

Poželjevši uspjeh u budućem radu premijeru Nikšiću i novoj Vladi Federacije, ambasador Sattler je najavio i skoru posjetu komesara EU za proširenje Olivera Varhelyia koji će predstaviti novi strateški paket Evropske unije s ciljem unaprjeđenja europskog puta naše zemlje i njenog kandidatskog statusa, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.