Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjalučki advokat

“Niko u RS-u se ne može zaštititi od gonjenja jer se oglušio na odluke Ustavnog suda BiH”

Aleksandar Jokić
Aleksandar Jokić

– Ne vidim nikakvu pravnu mogućnost da se bilo ko od građana Srpske, kako su to rekli, zaštiti ili izuzme. Moguće je eventualno da se formira neki fond solidarnosti i da se plaćaju odbrane tih osoba, ali da se spriječi njihovo procesuiranje, to je pravno nemoguće – ističe Jokić

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet povodom potpisivanja odluke i objavljivanja u Službenom glasniku Srpske Ukaza predsjednika Republike, Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da u timu rade tri tužioca zajedno sa SIPA-om i drugim nadležnim agencijama.

– U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužioca, koji zajedno sa SIPA-om, te drugim bezbjednosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena – rekao je Grubešić.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić, na pitanje SrpskaInfo kako zaštititi osobe koje budu “progonjene” jer su se oglušile na odluke Ustavnog suda BiH, kaže da to pravno nije moguće u ovakvom državnom uređenju.

– Dakle, ukoliko neka osoba bude procesuirana, ona bi trebala da po redovnoj proceduri budu sprovedena na davanje izjave u tužilaštvo i kako to već dalje ide, nakon potvrđivanja eventualne optužnice, izjašnjena o krivici i ostalog. Ne vidim nikakvu pravnu mogućnost da se bilo ko od građana Srpske, kako su to rekli, zaštiti ili izuzme. Moguće je eventualno da se formira neki fond solidarnosti i da se plaćaju odbrane tih osoba, ali da se spriječi njihovo procesuiranje, to je pravno nemoguće – ističe Jokić.

Komentarišući apelacije koje građani podnose Ustavnom sudu BiH, Jokić kaže da su mnogi sada u nedoumici kako dalje postupati s obzirom na odluku da se odluke tog suda ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske. On dodaje da u ime svojih klijenata nastavlja da podnosi apelacije Ustavnom sudu BiH i očekuje odluke tog suda.

– Ne vidim mogućnost da se odustane od podnošenja apelacija jer nemamo nikakav alternativni postupak zaštite prava građana koji u svakom pojedinačnom postupku mora ostati nenarušen. Mislim da će se sve kolege advokati ili bar većina ponašati na isti ili sličan način – poručuje Jokić.

Slično su za SrpskaInfo potvrdili i drugi advokati sa kojima su razgovarali, a koji kažu da odluka o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH može izazvati pravnu nesigurnost za građane. Ističu da ta odluka otežava posao i sudijama redovnih sudova u Republici Srpskoj koji se sada nalaze u dilemi da li da primjenjuju zakone Republike Srpske ili Ustav Bosne i Hercegovine.