Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neum spreman za turističku sezonu, ove sezone očekuju milion gostiju FOTO

Neum spreman za turističku sezonu
FOTO: D. Begović

U Neumu, jedinom bh. gradu na obali Jadranskog mora, nakon veoma uspješne prošlogodišnje turističke sezone i ovo ljeto spreman je za dolazak velikog broja turista iz svih dijelova BiH i svijeta.

Iz godine u godinu u Neum dolaze gosti iz Austrije, Njemačke, Francuske, Japana, Koreje i drugih zemalja, ali polovinu posjetitelja u jeku turističke sezone čine gosti iz BiH.

Broj gostiju je u porastu iz godine u godinu, a iz Općine Neum nadaju se da će ovaj trend biti nastavljen i narednih godina.

Općina Neum u posljednje vrijeme bilježi brojne rezultate u mnogim projektima, a sudjeluje i u brojnim projektima kao što je prekogranična suradnja sa Zadrom, Mostarom.

Većina će reći da Neum služi kao neka vrsta tranzita prema Dubrovniku i drugim hrvatskim gradovima, međutim, načelnik Neuma Živko Matuško je mišljenja da je “Neum dokazao da to nije tako”.

“Broj gostiju je puno veći nego što se to prikazuje. Znamo da u Neumu svaki dan boravi, u julu i avgustu do 15.000 gostiju. Osnivanjem Turističke lokalne zajednice mislim da ćemo imati pravi pokazatelj. Tokom turističke sezone, od 15. juna do 15. septembra, u Neumu boravi i do milion gostiju”, pojasnio je Matuško.

Prije rata je, kako je kazao, bilo oko 900.000 gostiju, međutim, sada u Neumu postoji veći broj smještajnih kapaciteta, apartmana i soba.

Općina Neum broji 5.000 stanovnika, a grad 3.500. Ti stanovnici su u Neumu tokom cijele godine.