Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer izraela

Netanyahu: Udarili smo Hezbolah na način koji nisu mogli ni da zamisle

Foto: Screenshot/X

Netanyahu je dodao da nijedna zemlja ne smije da toleriše napade na svoje gradove i da će Izrael učiniti sve da ponovo uspostavi bezbjedno okruženje

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je danas je Izrael ”uradio na Hezbolah na način na koji nisu mogli ni da zamisle”.

-Ako pripadnici Hezbolaha nisu razumjeli poruku, ja vam obećavam, razumjet će je, rekao je Netanyahu i ponovio da će se stanovnici sjevernog Izraela vratiti svojim domovima, nakon što su evakuisani zbog prijetnji Hezbolaha iz Libana.

Netanyahu je dodao da nijedna zemlja ne smije da toleriše napade na svoje gradove i da će Izrael učiniti sve da ponovo uspostavi bezbjedno okruženje.

Rat s Hezbolahom

Izraelska vojska i pripadnici Hezbolaha nastavili su danas sa razmjenom vatre.

Hezbolah je jutros sa libanske teritorije ispalio 85 raketa na sjeverni Izrael, pri čemu su ranjene tri osobe, dok izraelske snage izvode novi talas vazdušnih udara na mete Hezbolaha u Libanu i prijete intenziviranjem napada.

IDF u saopćenju navodi da gađa mete Hezbolaha u Libanu nakon odgovora te libanske grupe na smrtonosne eksplozije pejdžera i toki-vokija pripadnika Hezbolaha u Libanu prije nekoliko dana.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja saopćilo je danas da je, prema instrukcijama Komande IDF za domaći front, svim bolnicama u sjevernom Izraelu naložilo da rade isključivo u obezbjeđenim zonama.

U eksplozijama komunikacijskih uređaja u utorak i srijedu u Libanu poginulo je najmanje 37 osoba, uključujući dvoje djece, dok je više od 3.000 ranjeno.

Hezbolah je za seriju eksplozija okrivio Izrael.

U međuvremenu, na sjeveru Izraela otkazani su časovi u školama i uvedena ograničenja za javne događaje zbog raketnih napada iz Libana, a ograničenja važe na cijeloj teritoriji sjeverno od grada Haife i u dolini Jezrel istočno od tog grada.