Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasila se agencija

Nestašica lijekova u BiH: Antibiotika Klavocina neće biti do kraja godine?!

pliva klavocin
FOTO: Pliva
Klavocin DT 875 mg + 125 mg

Na našem tržištu su prisutni lijekovi s istim aktivnim supstancama, iste jačine i u istom farmaceutskom obliku od drugih proizvođača, kažu iz Agencije

Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH prijavljena je nestašica antibiotika Klavocin koji bi na bh. tržištu trebao ponovno biti dostupan do kraja godine. 

Prijavljena je nestašica Klavocina BID – prašak za oralnu suspenziju, 400 mg/5 mL + 57 mg/5 mL, 1 staklena bočica sa 10,5 g-11,6 g praška za pripremu 70 mL oralne suspenzije i odmjerna šprica od 5 mL (obustava od 1. listopada 2024./završetak obustave 31. prosinca 2024.), zatim filmom obložena tableta – 875 mg/1 tableta + 125 mg/1 tableta (obustava od 15. srpnja 2024./završetak obustave 30. rujna 2024.) te filmom obložena tableta – 875 mg/1 tableta + 125 mg/1 tableta (obustava od 8. ožujka 2024.).

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kazali su Feni kako je proizvođač naveo da proizvodnja serije spomenutih lijekova, namijenjenih tržištu BiH, kasni uslijed povećanih potreba i reorganizacije proizvodnje.

Dodaju da se radi o privremenoj obustavi te da bi svi spomenuti lijekovi trebali biti dostupni na bh. tržištu najkasnije do 31. decembra 2024. 

– Na našem tržištu su prisutni lijekovi s istim aktivnim supstancama, iste jačine i u istom farmaceutskom obliku od drugih proizvođača. Stoga, nema bojazni da će pacijenti ostati bez neophodne terapije – napominju iz Agencije.

Oglasila se Pliva

Hrvatski mediji objavili su prije tri dana informaciju da PLIVA (proizvođač Klavocina) objavila da će doći do nestašice antibiotika Klavocina DT 875 mg + 125 mg koja bi mogla potrajati sve do ljeta 2025. 

Viša direktorica komunikacija Plive Tamara Sušanj Šulentić istaknula je da je ta kompanija, obavijestila nadležne u Hrvatskoj o privremenoj nestašici lijeka Klavocin DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta još 10. rujna 2024.

No pritom je istaknula kako je važno napomenuti da se radi o proizvodu koji čini neznatan dio, svega 1%, svih korištenih lijekova Klavocin, odnosno o 0.5% tržišta ove molekule.

Veći broj lijekova na tržištu BiH ima generičke paralele

Što se tiče nestašice drugih lijekova, kažu kako na našem tržištu veći broj lijekova ima takozvane generičke paralele, lijek s istom aktivnom supstancom od drugog proizvođača.

– Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji s proizvođačima i veleprometnicima. U prošloj smo godini nestašicu prevenirali na način da smo u znatnoj mjeri popravili dinamiku obrade zahtjeva za davanje/obnovu/izmjenu dozvole za stavljanje u promet u BiH kvalitetnih, efikasnih i sigurnih lijekova, čime smo utjecali na brži dolazak lijeka do pacijenta. Isto tako, odobravamo promet lijeka proizvedenog za drugo tržište, u skladu sa specifikacijom odobrenom od strane naše agencije – naglašavaju iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Pojašnjavaju da kada su u pitanju trajni prekidi koje proizvođači prijavljuju (ukidanje dozvole i ne ulazak u postupak obnove dozvole), oni se događaju uglavnom iz komercijalnih razloga, dok se privremeni prekidi događaju zbog problema u samom proizvodnom procesu, zatim izmjena u proizvodnom procesu, kao i zbog reorganizacije proizvodnje, problema u nabavci sirovina, problema u nabaci pakovnog materijala, globalno narušenih lanaca snabdijevanja.

Kako kažu, još uvijek za jedan dio nestašica doznaju od pacijenata, zdravstvenih ustanova i na druge načine, nakon čega kontaktiraju proizvođače da provjere dostupnost lijekova i vide koji su načini za prevazilaženje nedostupnosti lijeka pacijentima.