Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PS BiH

Nešković povukao svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Foto: FENA

Dodao je da i dalje ostaje pri stavu da je za BiH najbolje da ona nema stranih sudija.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) povukao je danas u Sarajevu svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Smatrao sam, a i danas smatram, da je razgovor jedini način da BiH učinimo boljom. Ja ću danas povući svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Također, moram reći da mi je žao da predstavnici vlasti u Republici Srpskoj, nakon određenih medijskih istupa, napisa u brojnim novinama i portalima, ni jednog momenta nisu stali iza mog prijedloga zakona, praktično i iza interesa srpskog naroda u BiH, a konstatantno su im puna usta i RS i zaštite interesa srpskog naroda. Zbog toga mi je žao, a također to me je ponukalo da donesem ovu odluku i povučem svoj prijedlog”, kazao je Nešković.

Dodao je da i dalje ostaje pri stavu da je za BiH najbolje da ona nema stranih sudija.

“Također, mislim da ne treba da bude članova iz drugih zemalja i u drugim institucijama BiH, odnosno da predstavnika međunarodne zajednice iz godine u godinu treba da bude sve manje, kako bi ovdje dogovarali, razgovarali i sami donosili odluke. Kad dođe vrijeme, kroz nekoliko godina, vidjeće se da ovi koji danas blokiraju praktično uskraćuju demoratska prava i u tom momentu će se zalagati za ovo što ja sada govorim”, kazao je Nešković.

Nešković je predložio zakon prije više od godinu, ali je stavljen na dnevni red prije sedam mjeseci, kada je sjednica prekinuta i do danas nije održana.

Naime, delegati iz Kluba Kluba Bošnjaka odlučili su da ne prisustvuju sjednicama dok se s dnevnog reda ne skine sporni zakon, smatrajući da bi raspravom u Parlamentarnoj skupštini BiH dali legitimitet ovoj temi navodeći da se radi o neustavnom zakonu.