Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Politički “transfer”

Nešić raskinuo sa savjetnikom iz Srbije, koji je odmah prešao kod Dodika?!

ko je novi savjetnik miorada dodika
FOTO: Facebook/Nenad Nešić

Fokus donosi detalje: Avramović je žestoko kritikovao predsjednika RS, govore, govoreći da je u stanju pokvariti i armaturu, a sada ga savjetuje

Aktuelni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić nedavno se riješio jednog od dva savjetnika iz Srbije. Raskinuo je sa Željkom Avramovićem, koji ga je savjetovao od početka mandata i to, kako je Fokusu potvrđeno iz više izvora, zbog razmirica.

No, ubrzo nakon što je ostao bez savjetničkog mjesta u kabinetu ministra sigurnosti BiH, Avramović je postao savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika! Ovaj potez je utoliko začuđujući ukoliko se sagledaju njegove višegodišnje kritike na račun predsjednika RS-a i SNSD-a.

Željko Avramović
FOTO: RTVBN
Željko Avramović

Teške kritike

Avramović koji se u javnosti predstavljao kao politički analitičar, primjerice, 2019. godine za predsjednika SNSD-a je izjavljivao da “Dodik ima 100 problema, dok RS ima jedan – a to je Dodik”. Izbore u 2022. godini prokomentarisao je rečenicom “Jelena Trivić je ustoličila Milorada Dodika” govoreći i u kontekstu poteza CIK -a o brojanju glasova za funkciju predsjednika RS-a.

U 2021. je kao tri glavna problema u BiH identificirao Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, te je podvukao da Dodik nije problem BiH ili FBiH već RS-u. A godinu ranije je izjavio “Dodik je u stanju da pokvari i komad armature”.

Dodikova svita savjetnika

S Nešićem je, za sada, ostao njegov drugi savjetnik iz Srbije, a to je Ljuban Panić. Kada je riječ je Dodiku i njegovim savjetnicima, u izvještaju Glavne službe za reviziju RS konstatovano da je u njegovom kabinetu osim 14 savjetnika, zaključno sa 31. decembrom 2023., bilo još dodatnih 17 osoba angažovanih van radnog odnosa od kojih je 16 primalo funkcionalni dodatak i jedno je radilo bez naknade. Dakle, ukupno 31 osoba.

Faksimil dijela nalaza revizora o kabinetu predsjednika RS

Dodik je u maju na društvenim mrežama javno promovisao 32. savjetnika, rukometaša, Mladena Bojinovića. Nakon toga se ovom timu, kao 33. pridružio i Avramović, kojeg Dodik javno nije promovisao.