Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nenadić: Sindikalci su iznijeli nove prijedloge o kojima ćemo raspravljati

Mario Nenadic

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić održao je danas još jedan sastanak s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Sindikata policije KS i Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika, povodom usaglašavanja teksta Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Kantonu Sarajevo.

– Napravljena je analiza realiziranog s prethodnih sastanaka, te je konstatirano da još uvijek nije osigurana fiskalna procjena efekata ovog zakona od Ministarstva finansija KS. Također je izrađen prečišćeni tekst zakona u odnosu na onaj s prethodnog sastanka, a izdvojena su pitanja i članovi zakona o kojima još uvijek ne postoji suglasnost – izjavio je nakon sastanka ministar Nenadić.

Dodao je da su razmotrene i druge okolnosti do konačnog donošenja usuglašenog Zakona te je razgovarano o drugim pitanjima koja su u vezi sa položajem i statusom državnih službenika i namještenika i nositelja izvršnih i zakonodavnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

– Iznesene su neke nove ideje u vezi s ovim pitanjima, o čemu će se rasprava nastaviti u narednom periodu – kazao je Nenadić, navodeći da je izgubljeno mnogo vremena u traženju usuglašenih rješenja, a što je mišljenje svih prisutnih.

Istovremeno, kazao je da je unutar radne grupe za predmetna pitanja, koju čine predstavnici Vlade i sindikata, najavljen skori sastanak sa premijerom i ministrom finansija KS, u cilju konkretizacije teksta navedenog zakona.

Ovom prilikom, ukazano je na nepovoljan i diskriminirajući položaj uposlenika koje zastupaju ovi sindikati u odnosu na druge uposlene u javnom sektoru te je ponovljen zahtjev da se to ispravi što je brže moguće.

– U cilju što skorije pripreme usaglašenog nacrta ovog zakona, predstavnici sindikata traže od ministra pravde i uprave izjašnjenje o tome da li su ovim zakonom moguće korekcije koeficijenata po platnim razredima za državne službenike i namještenike, a imajući u vidu Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH. S obzirom da kolege iz Sindikata kantonalnih državnih službenika pominju najnižu stanicu, Opći kolektivni ugovor, Zakon o radu, tražimo da resorno ministarstvo do narednog sastanka da mišljenje po tom pitanju, a imajući u vidu propise kojima su regulisana prava državnih službenika i namještenika – istakla je predsjednica Sindikalne organizacije kantonalnih organa državne službe KS Višnja Ljubijankić.

Pozvala je ministra finansija i Vladu da daju informacije o tome da li se planira povećanje osnovice plaća državnih službenika i namještenika u Budžetu za 2018. godinu, a s obzirom na to da se osnovica za njih primjenjuje i na uposlenike u obrazovanju, kao i u javnim ustanovama kulture, socijale…

– Ukoliko se planira, molimo za informacije koliko će sredstava biti planirano a s obzirom na to da su sredstva za povećanje plaća zaposlenih u zdravstvu već planirana kao i da se planiraju sredstva za poboljšanje statusa uposlenih u obrazovanju, a kako bi na osnovu te informacije iznašli najbolja zakonska rješenja za poboljšanje ugroženog statusa državnih službenika i namještenika u KS – kazala je.

Predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvis Zornić kazao je da je potrebno donijeti kvalitetan tekst zakona koji će urediti plaće i naknade samo državnih službenika i namještenika.

Predložio je da se sagleda mogućnost donošenja zasebnog zakona koji bi tretirao ova pitanja nosilaca funkcija zakonodavne i izvršne vlasti.

– Naš primarni cilj je ostvariti bolji status svih članova ovog sindikata jer smo trenutno najlošije plaćena administracija u Kantonu Sarajevo – istakao je Zornić.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić kazao je da ovaj sindikat uvažava izneseno i zahtijeva da se u što kraćem vremenskom periodu definiše način poboljšanja statusa državnih službenika i namještenika u narednoj budžetskoj godini, saopćeno je iz Pres-službe KS.