Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puno bure

Neizvjestan ishod izbora u Bosanskom Petrovcu, SDA sumnja u regularnost glasanja

Foto: FENA

Utrka za prvog čovjeka Bosanskog Petrovca još je neizvjesna. Prema novim dopunjenim podacima Centralne izborne komisije BiH, Bobana Velaga Lipić (SNSD) ima jedan glas više u odnosu na Mahmuta Jukića (SDA). Rezultat je to pristiglih glasova u odsustvu, mobilnih timova i diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Pristigli neki glasovi

Kandidat SDA za načelnika Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić kaže da oni sumnjaju u regularnost glasova dobijenih iz Srbije.

-Desilo se u međuvremenu da su stigli neki glasovi koje mi nismo ni očekivali niti smo znali za njih. Radi se o konzularnom predstavništvu u Republici Srbiji i tu je 10 glasova koji su otamo došli – navodi Jukić.

U SDA-u kažu da su uočene neregularnosti na više biračkih mjesta u toj općini i podsjećaju da je CIK BiH naredio ponovno brojanje glasova u četiri izborne jedinice u Bosanskom Petrovcu za nivo Općinskog vijeća.

-Neregularnost koju smo uočili jeste kod biračkih mjesta u Suvaji, Koluniću i Bukovači jeste da za nivo načelnika apsolutno nema nevažećih listića što je nevjerovatno uzimajući u obzir da se radi o starijoj populaciji građana i stoga smatramo da se to nije moglo desiti – ocijenila je predsjednica SDA Bosanski Petrovac Ansela Husetić.

Dodaje kako će uložiti prigovor CIK-u BiH nakon što zvanično budu potvrđeni rezultati izbora.

-Mi ćemo nakon utvrđenih rezultata koje očekujemo u ovih par dana poduzeti sve zakonske mogućnosti i tražiti ponovno brojanje glasova u cijeloj izbornoj jedinici u Bosanskom Petrovcu – poručila je Husetić.

Čeka se zvanična potvrda

Iz SNSD-a se trenutno ne žele oglašavati dok ne budu potvrđeni zvanični izborni rezultati CIK BiH.

Pravo glasa u Bosanskom Petrovcu imalo je 6.290, a osim kandidata Mahmuta Jukića i Bobane Velage Lipić, za načelnika Bosanskog Petrovca pretendovao je i Haris Mešić iz Nezavisne liste kojeg su podržali NiP, Stranka za BiH, Pomak i NES, koji je osvojio 600 glasova.