Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Negativno mišljenja Vlade ZDK: Nema novca za teško oboljele pacijente

nezir pivić vlada zdk
Foto: Fena
Nezir Pivić

“U Kantonu Sarajevu će u potpunosti pokriti iznos liječenja svojih pacijenata jer su svjesni da život ne smije biti na čekanju. Kad će ta svijest doprijeti i u ZDK?”

Vlada ZDK dala je negativno mišljenje na Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima se omogućava da kantoni finansijski učestvuju u liječenju teško oboljelih pacijenata koji su na listama čekanja pri Federalnom fondu solidarnosti.

Tim povodom reagovala je Behija Kulović, zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK.

„Tražim od Vlade ZDK, posebno od ministrice zdravstva Aide Salčinović i premijera Nezira Pivića, da odgovore šta im to smeta u činjenici da Zavod zdravstvenog osiguranja u ZDK, samo pod uslovom da je u suficitu, ta sredstva iz suficita može izdvojiti kako bi se onkološki pacijenti iz našeg kantona mogli liječiti bez čekanja koje u njihovom slučaju može značiti i smrt.

“Ništa nije vrjednije od ljudskog života”

U Kantonu Sarajevu će u potpunosti pokriti iznos liječenja svojih pacijenata jer su svjesni da život ne smije biti na čekanju. Kad će ta svijest doprijeti i u ZDK?

Jasno je koliko je situacija sa onkološkim pacijentima u FBiH alarmantna i poznato nam je svima da se sredstva u Federalni fond solidarnosti nisu izdvajala u zakonski propisanom iznosu prethodnih dvadesetak godina (preko milijardu KM), te da su potrebe ovog Fonda za narednu godinu procijenjene na preko 200 miliona KM.

Ništa nije vrjednije od ljudskog života i zato pozivam premijera i Vladu ZDK da budu konstruktivni, slijede primjer KS i aktivno se uključe u rješavanje ovog životnog pitanja za veliki broj pacijenata koji prolaze agoniju.“