Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Nedžad Ćehić optužen da je 1995. godine ubijao ratne zarobljenike, najmanje njih 25

armija rbih peti korpus
Foto: Arhiv
Ilustracija

Dodaje se da je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna – Vojna ekonomija, a da su drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima – tučeni do smrti.

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, zbog učešća u odvođenju ratnih zarobljenika i njihovim ubistvima na području Bosanske Krupe 1995. godine, javlja Detektor.

Tučeni do smrti

Prema saopćenju Tužilaštva, Ćehić se tereti da je prilikom napada Armije BiH na položaje Vojske Republike Srpske (VRS) u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS-a, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a preostali – njih 21 – odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade, u više navrata, lično, s drugim licima, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije.

Također se dodaje da je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna – Vojna ekonomija, a da su drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima – tučeni do smrti.

“Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine”, stoji u saopćenju.

Izručen je iz Austrije

Ćehić, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, bio je nedostupan pravosudnim institucijama dok nije u junu ove godine izručen iz Austrije. Trenutno se nalazi u pritvoru.

Za ove zločine se u Državnom sudu sudi nekadašnjim pripadnicima Armije BiH Senadu Bužimkiću, Rizahu Fajiću, Almiru Sefiću, Erminu Kadiću, Amiru Patkoviću, Irfi Velagiću i Suadu Nesimoviću.

Iz Tužilaštva su saopćili da će navode optužnice protiv Ćehića, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.