Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šta nas čeka u julu?

Nedim Sladić otkriva kada možemo očekivati novi toplotni val

Foto: Pixsel/Facebook

Iako se pretpostavljalo da je to dolazak novog toplotnog vala, to nije tako

U periodu od 28. juna do kraja mjeseca izgledna je kratka stabilizacija vremenskih prilika. Početkom narednog mjeseca, prema trenutnim prognoznim modelima slijedi novo naoblačenje s kišom i mjestimično obilnijim pljuskovima.

Nestabilno razdoblje potrajaće do kraja sedmice (5. juli), najavljeno je prošle sedmice u FHMZ-ovoj dugoročnoj prognozi koja obuhvata 15 dana.

U prognozi do kraja sedmice se navodi kako nas očekuju visoke temperature, u subotu do 32, dok u nedjelju čak do 35 stepena.

Sladić najavljuje temperature do 37 stepena

Iako se pretpostavljalo da je to dolazak novog toplotnog vala, to nije tako.

Također, i bh. meteorolog Nedim Sladić ne prognozira novi toplotni val. Kako tvrdi, zapadnije od nas jača utjecaj grebena koji će se prolazno osom pružiti i preko naših krajeva donoseći stabilizaciju vremenskih prilika te dotok vrućeg zraka sa sjevera Afrike, uz temperature zraka većinom od 31 do 37 stepeni.

-Iako se prognoziraju visoke temperature, vjerovatnoća za pojavu toplotnog vala do 1. jula za sada je vrlo niska. Prosječan signal, u pogledu temperatura zraka i padavina, favorizira se u većem dijelu regije, uključujući BiH, uz promjenjive vremenske prilike, pogotovo od 2. do 5. jula, kazao je Sladić za Avaz.

Dodaje kako toplotni val ne možemo očekivati prije druge polovice jula.

-Signali u trećoj sedmici jula nisu previše izraženi, što je očekivano na duže staze te je u ovoj fazi poželjno prognozu tumačiti orijentaciono. Izgledniji je pojačan utjecaj s Atlantika, što bi, uz jugozapadno visinsko strujanje, ponovo vratilo natprosječnost temperatura zraka nad jugoistokom Evrope, a time raste i vjerovatnoća za uspostavu toplotnog vala, i to u drugoj polovini jula, poručio je.