Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar prostornog uređenja

Nedić: Kreće energijska obnova 14 objekata u vlasništvu Federacije BiH

zeljko nedic
Foto: Fena

Nedić je istakao da je ovo prvi korak na dugom putu, jer oko 75 posto od više od 4.500 objekata u vlasništvu Federacije zahtijeva energijsku obnovu.

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić danas je u Sarajevu potpisao sporazume o razumijevanju s korisnicima objekata na kojima će biti implementirane mjere energetske efikasnosti, kao i ugovore za izvođenje radova i vršenje stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova u okviru Revolving fonda za energijsku efikasnost javnih objekata u FBiH pri tom ministarstvu.

Nedić je nakon potpisivanja izjavio da će mjere biti implementirane na 14 objekata u vlasništvu FBiH, te da je ukupna vrijednost projekta nešto manja od sedam miliona KM, bez PDV-a.

-Realizacija ovih prokata će uveliko doprinijeti energijskoj efikasnosti tih objekata, smanjenju emisija ugljen-dioksida te poboljšanju uslova rada svih zaposlenih u tim objektima – rekao je Nedić.

Istakao je da je ovo prvi korak na dugom putu, jer oko 75 posto od više od 4.500 objekata u vlasništvu Federacije zahtijeva energijsku obnovu.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, kao jedan od potpisnika sporazuma, izrazio je uvjerenje da će obnova biti kvalitetno obavljena i da će ovaj potez Vlade FBiH doprinijeti smanjenju zagađenja.

Dodao je da Federalni MUP raspolaže velikim brojem objekata koje planiraju obnoviti na isti ili sličan način.

Sporazumi o razumijevanju potpisani su sa 12 ovlaštenih predstavnika federalnih institucija, dok su ugovori za izvođenje radova i vršenje stručno-tehničkog nadzora potpisani s predstavnicima devet kompanija.