Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Dodikovog Ukaza

Neće biti lako onom ko je na čelu Službenog glasnika RS

milorad dodik
Foto: Screenshot/ FTV
Milorad Dodik

Iz OHR-a za sada nisu reagovali na Dodikov ukaz. Iz Ambasade SAD-a su osudili Dodikov potpis na zakon

Predsjednik RS-a Milorad Dodik potpisao je ukaz na zakon kojim prestaje obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, i pored toga što je Christian Schmidt i taj, kao i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH proglasio nevažećim, navodi Federalna.ba.

Dodik potpisao Ukaz

predsjednik rs


Dodik potpisao Ukaz

Dodik je tako nešto najavio prije dva dana. Za sada je potpisao samo jedan zakon. On sada mora biti objavljen u Službenom glasniku RS-a da bi stupio na snagu. Iz Službenog glasnika danas nije bilo moguće dobiti bilo kakav stav povodom aktuelne situacije. Odgovorni u toj instituciji bi se, ukoliko objave zakon, mogli naći na udaru izmjenjenog Krivičnog zakona BiH.

„Službeni glasnik mora objaviti taj zakon s obzirom na to da će to biti politička direktiva. Službeni glasnik nema neku pretjeranu komociju, neće biti lako onom ko se nalazi na čelu Službenog glasnika, a čak da on ne želi da objavi, vlast će naći čovjeka koji će biti dovoljno poslušan i dovoljno politički neodgovoran da to uradi“, navodi novinar Goran Dakić.

Na udaru izmijenjenog Krivičnog zakona, koji kaže da je nepoštivanje odluka visokog predstavnika krivično djelo, sada bi se mogao naći i Milorad Dodik. Iz Tužilaštva BiH kažu da za sada prate situaciju: „Tužilaštvo BiH te partnerske institucije i agencije za provedbu zakona prate situaciju u pogledu postojanja elemenata krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH. Tužioci će provjeriti sve dostupne informacije, o čemu će javnost biti obaviještena“.

„Suštinski se, ako se bude gledalo Tužilaštvo BiH, neće ništa desiti jer naprosto sprega vlasti na svim nivoima je toliko jaka i iskolčena ličnim interesima – vjerujem da je i ova kriza dogovorena za nekim stolom“, tvrdi Dakić.

Iz OHR-a za sada nisu reagovali na Dodikov ukaz. Iz Ambasade SAD-a su osudili Dodikov potpis na zakon. Navode da Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i da će nastaviti smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke.