Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osjetljiva pitanja

Ne stišavaju se reakcije na napuštanje sjednice, prijete li nam nove blokade institucija?

bosic borenovic bhrt
Foto: BHRT

Ne tako davno, djelovalo je da su iza nas blokade rada institucija BiH, nakon što su partije koje čine vlast ranije postigle dogovor. Međutim, sve je demantovala jučerašnja sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Napuštanje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije blokada institucija, nego upozorenje. Poručuju to predstavnici stranaka iz Republike Srpske, nakon što su napustili zasjedanje ovog doma. Ne stišavaju se reakcije na ovaj postupak. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za sutra je zakazao sastanak svih stranaka. Neki se neće odazvati.

Ne tako davno, djelovalo je da su iza nas blokade rada institucija BiH, nakon što su partije koje čine vlast ranije postigle dogovor, navodi BHRT. Međutim, sve je demantovala jučerašnja sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH, koju su napustili poslanici iz RS. Povod: rasprava o zakonu o graničnoj kontroli, ali i izjavi o pitanju državne imovine stranačkih lidera iz Federacije BiH. Kao odgovor predsjednik RS za sutra je sazvao sastanak za sve političke partije iz RS .

“Ja ću ponuditi jedan dokument koji će ići sa tim da se sve političke partije u RS ujedine oko stava o samostalnosti RS u okviru BiH. To je oblik koji ima u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

Pitanje imovine je pitanje o kojem je potrebno zauzeti stav isključivo u parlamentu RS, pa se na sastanak kod Dodika iz PDP-a neće odazvati. Međutim, kako navode, jučerašnje napuštanje sjednice u Sarajevu je tek upozorenje, ne i znak blokade.

“Ako je bilo kome stalo do lične promocije onda će insistirati na palati, ako je ikome stalo do opšteg nadstranačkog interesa RS onda će uvažiti ovaj naš stav”, rekao je Branislav Borenović, zastupnik u ZD PSBiH (PDP).

Hoće li se tenzije smiriti do naredne sedmice kada bi se u Sarajevu trebao organizovati sastanak političkih partnera sa bh. nivoa čiji domaćin bi trebao biti SDP, ostaje da se vidi.

“Da dogovorimo te stvari i izbjegnemo situacije ovih dana, da se neko utrkuje i potpisuje neke dokumente, drugi kažu: e nećete moći te stvari. To je ono bavljenje samim sobom, što nam ne treba”, kaže Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda ZD PSBiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući PD PSBiH (NiP), kaže da je teško procijeniti do kada bi kriza ili blokada mogla trajati: “Već smo imali priliku svjedočiti tome prije par godina kada je blokada trajala 12 mjeseci.”

Analitičari ocjenjuju da se blokada institucija BiH može preduprijediti samo ukoliko se osjetljiva politička pitanja ne potenciraju sve dok se ne postigne kompromis sva tri naroda.

“Bolje je nikakve izjave ne davati, ni donositi odluke, ako nisu zasnovane na konsenzusu, već uporno insistirati na svom stavu koji nije saglasan sa ustavom BiH”, kaže Goran Marković, profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Nakon jučerašnje sjednice državnog parlamenta moglo se među poslanicima iz RS čuti kako ipak treba razmisliti o daljem učešću u vlasti i u radu na nivou BiH.