Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bih na evropskom putu

“Ne piše im se dobro”: Konaković najavio još veću ofanzivu na Milorada Dodika

elmedin konaković
FOTO. Fena
Elmedin Konaković

Konaković je nakon sastanka rekao da je dobio uvjerenja od kolega iz EU da će snažno podržati BiH ka njenom evropskom putu, ali i da će se suprotstaviti onima koji koče taj put.

Na inicijativu ministarstva vanjskih poslova BiH u Berlinu je jučer na sastanku ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana usvojena Deklaracija o reafirmaciji dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, a sve povodom 10. godišnjice berlinskog procesa.

Pored deklaracije usvojena je i zajednička izjava, a ministri su se složili da će zajedničke teme biti na polju obrazovanja – pristupu visokom obrazovanju i upisu na visoke studije u Zapadnom Balkanu, zajednička ulaganja u države Zapadnog Balkana, te posvećenost regionalnoj saradnji, naručito u oblasti istraživanja i inovacija.

Podrška BiH na evropskom putu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je nakon sastanka za BHRT rekao da je dobio uvjerenja od kolega iz EU da će snažno podržati BiH ka njenom evropskom putu, ali i da će se suprotstaviti onima koji koče taj put.

-Tu primarno mislim na Milorada Dodika koji je od povratka iz Moskve u junu ove godine kočio procese evropskih integracija i nanosio štetu svim građanima BiH, a najveću onima koji žive u Republici Srpskoj… Negatori i kočničari mogu očekivati još veću ofanzivu prema njima svih realnih snaga u BiH, kao i međunarodnih prijatelja, rekao je Konaković.

On je dodao da na račun BiH nije bilo kritika evropskih zvaničnika, jer je urađeno mnogo na putu prema EU, ali i da se “ne piše se dobro onima koji budu kočili BiH”.

Konaković ističe važnost regionalne saradnje, kao i priliku koju trenutno cijeli region ima, a sve da bi se zaustavio odlazak mladih iz zemalja regiona.

Regionalna saradnja

-Dobro je da mi imamo inicijative, da smo aktivni, pokrećemo procese i procedure, a veoma nam je važna ta regionalna saradnja. Preko 20% našeg izvoza ide u ovaj dio Evrope…Region napokon ima priliku i šansu. EU je korektna prema nama. Mi imamo problem odlaska mladih ljudi, moramo učiniti sve da mlade ljude u regionu zadržimo. U okviru te ekonomske saradnje akcenat je na ekonomskim procesima koji će privući investicije i zadržati malde ljude u našim zemljama, objašnjava Konaković.

On kaže da se od BiH očekuje dalje praćenje evropskih standarda i rad na reformama, te da je poseban akcenat na regionalnoj saradnji.

-Moramo poslati poruku da možemo i hoćemo sarađivati. Regionalno tržište je broj jedan naš zajednički interes, naglašava Konaković.